Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
  • COMUNICAT DE PRESĂ

BCE lansează o consultare publică referitoare la proiectul de regulament al BCE privind taxele de supraveghere

27 mai 2014

EMBARGO

Embargo până marţi, 27 mai 2014, ora 10.00 (ora Europei Centrale)
  • Regulamentul privind taxele de supraveghere va stabili modalităţile prin care BCE îşi recuperează cheltuielile pentru supravegherea sectorului bancar din zona euro

  • Cheltuielile pentru supravegherea bancară în anul 2015 sunt estimate la aproximativ 260 de milioane EUR

  • Majoritatea băncilor care vor fi supravegheate direct de BCE vor plăti între 0,7 milioane EUR şi 2 milioane EUR pe an

  • Băncile cele mai mari vor plăti aproximativ 15 milioane EUR, iar cele mai mici, în jur de 2 000 EUR

Banca Centrală Europeană (BCE) a publicat astăzi, în scopul unei consultări publice, un proiect de regulament al BCE privind taxele de supraveghere. BCE îşi va prelua atribuţiile de supraveghere a băncilor din zona euro în luna noiembrie 2014 în cadrul Mecanismului unic de supraveghere (MUS). MUS va supraveghea direct până la 130 de instituţii şi va colabora cu autorităţile naţionale competente pentru monitorizarea băncilor mai mici.

MUS a fost înfiinţat pentru a contribui la siguranţa şi soliditatea sistemului bancar din zona euro şi la restabilirea încrederii în sectorul bancar, prin asigurarea unei supravegheri europene integrate şi independente pentru toate statele membre din zona euro şi alte state membre participante. Scopul acestuia este consolidarea stabilităţii şi integrării financiare în Europa şi armonizarea practicilor în materie de supraveghere, în avantajul băncilor pe care le va supraveghea.

Proiectul de regulament stabileşte modalităţile prin care BCE va percepe o taxă anuală de supraveghere pentru cheltuielile suportate în legătură cu noul său rol începând cu luna noiembrie 2014.

Acesta prevede metodologia pentru:

  1. determinarea valorii totale a taxei anuale de supraveghere;

  2. calcularea sumei de plătit de către fiecare bancă supravegheată sau grup bancar supravegheat;

  3. colectarea taxei anuale de supraveghere.

În temeiul regulamentului UE privind Mecanismul unic de supraveghere (Regulamentul privind MUS), BCE trebuie să perceapă o taxă anuală de supraveghere băncilor supravegheate direct şi indirect pentru a-şi recupera cheltuielile de supraveghere, estimate la aproximativ 260 de milioane EUR pentru anul 2015.

Deşi cifra exactă va putea fi confirmată abia în 2015, o analiză preliminară a arătat că, pentru anul 2015, taxa anuală aplicată unei bănci supravegheate direct poate fi cuprinsă între 150 000 EUR şi 15 milioane EUR, majoritatea băncilor din această categorie urmând să plătească între 0,7 milioane EUR şi 2 milioane EUR. În mod similar, circa 75% dintre băncile mai mici, supravegheate indirect, pot plăti între 2 000 EUR şi 7 000 EUR pe an, în timp ce băncilor mai mari din această categorie li se poate percepe o sumă în valoare de aproximativ 200 000 EUR.

Consultarea se deschide astăzi şi se va desfăşura pe o perioadă de şapte săptămâni, încheindu-se la data de 11 iulie 2014.

Documentele aferente consultării, care includ proiectul de regulament al BCE privind taxele de supraveghere, un raport explicativ şi o listă de întrebări şi răspunsuri, sunt publicate în secţiunea „Banking Supervision” de pe website-ul BCE.

BCE va organiza o audiere publică privind aceste documente la data de 24 iunie 2014, la sediul său din Frankfurt pe Main. O transmisiune via internet a audierii va fi disponibilă pe website-ul BCE. Informaţii referitoare la înregistrarea în vederea participării la audiere şi modalităţile de transmitere a observaţiilor cu privire la documentele aferente consultării pot fi găsite în secţiunea „Banking Supervision” de pe website-ul BCE.

În urma consultării publice, BCE va publica observaţiile primite, însoţite de o evaluare şi de răspunsurile sale. Regulamentul BCE privind taxele de supraveghere va intra în vigoare înainte ca BCE să îşi asume atribuţiile de supraveghere la data de 4 noiembrie 2014.

Pentru întrebări din partea mass-media, persoanele de contact sunt: 
Rolf Benders, tel.: +49 69 1344 6925 sau Ronan Sheridan, tel.: +49 69 1344 7416.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media
Avertizările de integritate