Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
  • PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ESB pokreće javno savjetovanje o Nacrtu uredbe ESB-a o naknadama za nadzor

27. svibnja 2014.

EMBARGO

Zabrana objave do 10.00 po srednjoeuropskom vremenu u utorak, 27. svibnja 2014.
  • Uredba o naknadama za nadzor u kojoj je opisan način na koji će ESB nadoknaditi svoje rashode za nadzor nad bankarskim sektorom europodručja

  • Procjenjuje se da će troškovi nadzora banaka u 2015. iznositi približno 260 milijuna EUR

  • Većina banaka koje će ESB izravno nadzirati plaćat će između 0,7 milijuna EUR i 2 milijuna EUR godišnje

  • Najveće će banke plaćati približno 15 milijuna EUR; najmanje će plaćati oko 2.000 EUR

Europska središnja banka (ESB) danas je objavila Nacrt uredbe ESB-a o naknadama za nadzor radi javnog savjetovanja. ESB će preuzeti ulogu nadzornog tijela za banke europodručja u studenome 2014. u sklopu Jedinstvenoga nadzornog mehanizma (SSM). SSM će izravno nadzirati do 130 institucija i surađivat će s nacionalnim nadležnim tijelima u nadzoru manjih banaka.

SSM je osnovan kako bi doprinio sigurnosti i pouzdanosti bankovnog sustava europodručja i kako bi doprinio obnovi povjerenja u bankovni sektor putem neovisnoga, integriranog europskog nadzora za sve države članice europodručja i ostale sudionice. Cilj SSM-a je doprinos financijskoj integraciji i stabilnosti u Europi i usklađenje nadzornih praksi, u korist banaka pod njegovim nadzorom.

U Nacrtu uredbe navode se postupci na temelju kojih ESB ubire godišnju naknadu za nadzor za rashode nastale u vezi s njegovom novom ulogom, od studenoga 2014. nadalje.

U Nacrtu uredbe određuje se metodologija za:

  1. određivanje ukupnog iznosa godišnje naknade za nadzor;

  2. izračun iznosa koji svaka nadzirana banka ili bankovna grupa mora platiti;

  3. naplatu godišnje naknade za nadzor.

Uredbom EU-a kojom se uređuje Jedinstveni nadzorni mehanizam (Uredba o SSM-u) propisuje se da ESB ubire godišnje naknade za nadzor od izravno i neizravno nadziranih banaka kako bi nadoknadio troškove nadzora, koji se procjenjuju na približno 260 milijuna EUR za 2015.

Iako će točni iznos biti potvrđen tek 2015., preliminarna analiza pokazala je bi izravno nadzirane banke za 2015. mogle plaćati godišnju naknadu u iznosu od 150.000 EUR do 15 milijuna EUR, s time da će većina plaćati između 0,7 milijuna i 2 milijuna EUR. Isto tako, približno 75% manjih, neizravno nadziranih banaka moglo bi plaćati između 2.000 EUR i 7.000 EUR godišnje, dok bi se od većih banaka u ovoj kategoriji mogao ubirati iznos od oko 200.000 EUR.

Savjetovanje počinje danas i trajat će sedam tjedana, do 11. srpnja 2014.

Dokumenti za savjetovanje, koji se sastoje od Nacrta uredbe ESB-a o naknadama za nadzor, objašnjenja i Pitanja i odgovora, objavljeni su u rubrici „Bankovni nadzor“ na mrežnim stranicama ESB-a.

ESB će održati javnu raspravu o dokumentima za savjetovanje 24. lipnja 2014. u prostorijama ESB-a u Frankfurtu. Mrežni prijenos bit će dostupan na mrežnim stranicama ESB-a. Informacije o prijavi za javnu raspravu i o načinu podnošenja primjedbi na dokumente za savjetovanje dostupne su u rubrici „Bankovni nadzor“ mrežnih stranica.

Nakon javnog savjetovanja, ESB će objaviti zaprimljene primjedbe zajedno s ocjenom i odgovorima. Uredba ESB-a o naknadama za nadzor stupit će na snagu prije nego što ESB preuzme svoje nadzorne zadaće 4. studenoga 2014.

Predstavnici medija mogu postaviti upite Rolfu Bendersu, tel. +49 69 1344 6925, ili Ronanu Sheridanu, tel: +49 69 1344 7416.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije
Prijava povreda, tzv. zviždanje