Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Măsurile de sprijin adoptate în contextul pandemiei creează firme „zombie”?

14 decembrie 2020

Pandemia de coronavirus a reprezentat un șoc major pentru economia europeană, în condițiile înregistrării unei scăderi fără precedent a activității economice și a unor incertitudini semnificative la nivel mondial. Cererea s-a redus drastic atât pe plan intern, cât și pe plan internațional, numeroase companii au fost nevoite să își înceteze activitatea ca urmare a măsurilor de izolare și a restricțiilor asociate acestora, iar multe persoane ale căror venituri depind de aceste firme și-au pierdut locul de muncă.

Toate aceste aspecte au făcut dificilă supraviețuirea multor companii, întrucât sursele lor de câștiguri s-au epuizat. Pentru a veni în sprijinul acestor companii și, implicit, pentru a proteja locurile de muncă și economia în ansamblu, BCE și autoritățile naționale guvernamentale au introdus măsuri de sprijinire a creditării companiilor de către bănci. Aceste împrumuturi ajută companiile solide să facă față crizei.

Unii critici s-au întrebat dacă măsurile de sprijin nu favorizează sau nu creează, de asemenea, firme „zombie”, respectiv companii care nu își pot susține activitatea în timp și care sunt menținute în viață artificial prin împrumuturi. Acordă băncile împrumuturi unor firme care nu vor fi în măsură să le ramburseze? Vor crește, drept urmare, creditele neperformante în mod exponențial? Să analizăm situația mai atent.

Băncile trebuie să mențină standarde riguroase de creditare chiar și în perioada crizei

Multe dintre companiile care și-au pierdut sursele de venituri ca urmare a măsurilor de izolare au fost nevoite să compenseze pierderea prin solicitarea de împrumuturi de la bănci. Autoritățile guvernamentale au creat sisteme de garanții publice pentru a facilita furnizarea de către bănci a sprijinului financiar în beneficiul companiilor afectate. Datorită acestor garanții, băncile au putut acorda un volum mai mare de împrumuturi decât ar fi fost posibil în alte condiții. De asemenea, grație acestor împrumuturi, multe companii au putut să funcționeze în continuare. A condus însă acest lucru la acordarea de credite bancare unor firme „zombie”?

Regulile pe care băncile trebuie să le respecte întotdeauna atunci când acordă credite se aplică și în cazul împrumuturilor garantate de stat: băncile trebuie să evalueze întotdeauna bonitatea clienților lor, cu alte cuvinte, situația lor financiară și riscul nerambursării împrumuturilor. Aceasta înseamnă că băncile ar trebui să acorde împrumuturi numai atunci când consideră că debitorul va putea să le ramburseze. Garanțiile de stat nu schimbă această regulă și, prin urmare, nu ar trebui să încurajeze băncile să acorde împrumuturi unor companii „zombie”. BCE a subliniat în mod repetat că băncile trebuie să aplice în continuare standarde riguroase de creditare.

Băncile trebuie să evalueze în mod continuu bonitatea debitorilor

O altă regulă pe care băncile trebuie să o respecte întotdeauna este cea a evaluării continue a riscurilor asociate împrumuturilor deja acordate. Aceasta permite băncilor să identifice, într-o etapă timpurie, momentul în care debitorii se confruntă cu dificultăți financiare și să găsească prompt soluții adecvate pentru clienții altfel solizi. Băncile pot, de asemenea, să pună deoparte, cu destul timp înainte, volume suficiente de fonduri pentru a se proteja împotriva pierderilor așteptate, proces denumit „rezervare de provizioane pentru pierderi”.

Unele măsuri de sprijin au îngreunat procesul prin care băncile stabilesc dacă un debitor se află într-o situație de dificultate. În mod normal, indicatorul cel mai evident este lipsa plăților. În perioada crizei, băncile din numeroase țări au acordat debitorilor pauze la rambursarea împrumuturilor, fie din proprie inițiativă, fie în cadrul unui moratoriu național. Prin urmare, băncile nu pot evalua în mod automat gradul de risc al debitorilor și trebuie să se bazeze pe informații mai calitative. În acest scop, băncile trebuie să introducă sisteme eficace de evaluare a riscurilor și de avertizare timpurie.

Pentru a detecta din timp firmele „zombie” chiar și în perioada crizei, BCE a solicitat băncilor să aibă o capacitate suficientă de monitorizare a situației debitorilor și a împrumuturilor acestora. Acestea ar trebui, de asemenea, să recurgă într-o măsură mai mare la avizul experților în evaluarea lor. Totodată, băncile trebuie să își amelioreze preparativele pentru pierderile așteptate. Constituirea de provizioane suficiente pentru pierderi ar trebui să contribuie la atenuarea creșterii volumului de credite neperformante după expirarea pauzelor la plată.

Amortizoarele de capital sunt destinate exact perioadelor de criză

În această criză, băncile se confruntă cu o dilemă. Pe de o parte, acestea ar trebui să își mențină sau să își extindă activitatea de creditare. Pe de altă parte, riscurile sporite reduc capacitatea băncilor de a acorda credite bancare, întrucât ele trebuie să absoarbă pierderi mai mari.

Pentru a ajuta băncile să găsească o soluție, BCE le-a permis să își utilizeze amortizoarele de capital, respectiv fondurile pe care le-au pus deoparte pentru perioade de criză. Băncile pot utiliza amortizoarele pentru a acorda credite noi sau pentru a acoperi pierderile aferente celor existente. În combinație cu alte măsuri de sprijin, aceasta le-a permis băncilor să acorde în continuare credite, în pofida nivelurilor de risc sporite. Aceasta nu înseamnă că băncilor li s-a permis să facă unele compromisuri în ceea ce privește standardele de creditare sau gestionarea riscurilor.

Simulările arată că situația economică ar fi mai gravă dacă băncilor nu li s-ar fi permis să își utilizeze amortizoarele de capital. În fond, băncile constituie amortizoare de capital în perioadele favorabile tocmai pentru a le utiliza în cele mai puțin favorabile.

Ajutor esențial pentru economie, nu menținerea artificială în viață a firmelor „zombie”

Măsurile de sprijin ale BCE, garanțiile publice și pauzele la plată au contribuit la atenuarea șocului global al crizei generate de pandemia de coronavirus asupra economiei. Acestea au constituit un sprijin fundamental pentru companiile altfel solide care s-au confruntat cu o penurie de fonduri ca urmare a crizei. Normele de gestionare a riscurilor și așteptările BCE privind respectarea acestora de către bănci ar fi trebuit, de asemenea, să împiedice susținerea companiilor „zombie” prin aceste măsuri.

Această intenție este profund integrată în elaborarea măsurilor de sprijin și în garanțiile de supraveghere. Dat fiind însă că acestea sunt măsuri noi, iar volumul împrumuturilor acordate este ridicat, persistă totuși riscul ca acordarea de credite bancare unor firme neviabile să treacă neobservată. Prin urmare, conjugarea eforturilor depuse de bănci, auditorii acestora, autoritățile de supraveghere și factorii de decizie rămâne necesară pentru a ține acest risc sub control.

Avertizările de integritate