Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter

Vanliga frågor om kravet på intermediärt moderföretag inom EU

Avsnitt 1 – Allmän information Avsnitt 2 – Upprätta ett intermediärt moderföretag inom EU Avsnitt 3 – Ansöka om ett andra intermediärt moderföretag inom EU

Avsnitt 1 – Allmän information

Vad är ett intermediärt moderföretag inom EU?
Vad innebär detta?

När två institut (banker och värdepappersföretag) i EU ingår i samma grupp från tredjeland, måste de upprätta ett enda intermediärt moderföretag (eller i vissa begränsade fall två intermediära moderföretag) i EU, förutsatt att de ingår i en grupp från tredjeland vars tillgångar i EU överskrider ett visst tröskelvärde. Detta intermediära moderföretag kallas intermediärt moderföretag inom EU.

Genom att upprätta en enda moderenhet i EU blir det möjligt att utöva en samlad gruppbaserad tillsyn av den verksamhet som gruppen från tredjeland bedriver i EU, i stället för enskild tillsyn över flera separata enheter.

* Länder och juridiska enheter i detta exempel är enbart avsedda i illustrativt syfte.

Vad innebär kravet avseende intermediärt moderföretag inom EU enligt artikel 21b i kapitalkravsdirektivet och när börjar det gälla?

Enligt artikel 21b i direktiv 2013/36/EU (kapitalkravsdirektivet – CRD) ska banker och värdepappersföretag i EU som är dotterföretag inom samma grupp från tredjeland upprätta ett enda intermediärt moderföretag inom EU. Kravet är tillämpligt om gruppen från tredjeland har två eller flera institut (banker och värdepappersföretag) som är etablerade i EU och som inom EU har totala tillgångar till ett värde av minst 40 miljarder euro, inklusive tillgångar för de filialer i EU som ingår i gruppen från tredje land.

Undantagsvis kan de behöriga myndigheterna undanta institut från detta krav och tillåta att två intermediära företag upprättas, förutsatt att vissa villkor i kapitalkravsdirektivet har uppfyllts.

Kravet om att upprätta ett intermediärt moderföretag i EU har gällt sedan den 29 december 2020 (eller det datum då medlemsstaten införlivade kapitalkravsdirektivet, om det inföll senare). Här gäller dock övergångsregler: grupper från tredjeland som den 27 juni 2019 var verksamma i EU (inbegripet Storbritannien) genom mer än ett institut och som hade tillgångar på minst 40 miljarder euro har fram till den 30 december 2023 på sig att uppfylla kravet om att etablera ett, eller eventuellt två, intermediära moderföretag.

Vad är syftet med det här kravet på att upprätta ett intermediärt moderföretag inom EU?

Sett i ett tillsynsperspektiv innebär upprättandet av ett intermediärt moderföretag inom EU att alla institut som en grupp från tredjeland har i EU (banker och värdepappersföretag) blir föremål för gruppbaserad tillsyn inom ramen för ett gemensamt moderföretag i EU. Detta innebär att en samordnande tillsynsmyndighet kan utvärdera risker, finansiell säkerhet och sundhet för hela gruppen i EU och därmed tillämpa tillsynskraven på gruppnivå.

Vilka enheter kan vara ett intermediärt moderföretag inom EU?

Enligt artikel 21b i kapitalkravsdirektivet ska ett intermediärt moderföretag inom EU vara ett kreditinstitut, ett finansiellt holdingföretag eller ett blandat finansiellt holdingföretag. Om samtliga dotterbolag som gruppen från tredjeland har i EU är värdepappersföretag eller om det i enlighet med det obligatoriska kravet om åtskillnad behöver upprättas ett andra intermediärt moderföretag i samband med investeringstjänster, kan det intermediära moderföretaget (eller det andra intermediära moderföretaget) vara ett värdepappersföretag.

Vad händer med filialer i EU som ingår i en grupp från tredjeland när ett intermediärt moderföretag inom EU upprättas?

Tillgångar för de filialer i EU som ingår i gruppen från tredje land inkluderas i beräkningen av de totala tillgångarna för gruppen från tredjeland, men filialerna från tredjeland behöver inte placeras inom ramen för det intermediära moderföretaget inom EU. De kan förbli filialer till moderföretaget i tredjeland och även fortsättningsvis stå under de nationella behöriga myndigheternas tillsyn.

Är ECB alltid tillsynsmyndighet för gruppen under det intermediära moderföretaget inom EU?

Nej. Den europeiska banktillsynens kriterier för instituts betydelse och tilldelning av befogenheter gäller även här. Intermediära moderföretag inom EU som uppfyller kriterierna för att vara betydande kommer att stå under direkt tillsyn av ECB. Om de klassificeras som mindre betydande institut står de under direkt tillsyn av de nationella tillsynsmyndigheterna. De nationella behöriga myndigheterna ansvarar fortfarande för att utöva tillsyn över filialer från tredjeland.

När anses tröskelvärdet på 40 miljarder euro ha uppnåtts för intermediära moderföretag inom EU? Vad förväntas institut (banker och värdepappersföretag) göra om deras moderenhet finns i ett tredjeland?

  1. Europeiska bankmyndighetens riktlinjer för intermediära moderföretag inom EU kan redan nu ge värdefull vägledning i denna fråga. I dessa riktlinjer anges närmare bestämt att tröskelvärdet för intermediära moderföretag inom EU anses vara uppnått om genomsnittet av det totala värdet av tillgångar i EU hos en grupp från tredjeland under de föregående fyra kvartalen uppgår till eller överstiger 40 miljarder euro. Totala tillgångar beräknas som summan av tillgångarna för moderinstitut inom EU, vilka i enlighet med artikel 18 i kapitalkravsförordningen har omfattats av gruppbaserad tillsyn på högsta gruppnivå, plus tillgångarna för enskilda institut baserade i EU och som är dotterbolag i samma grupp från tredjeland plus tillgångarna i EU-filialer i samma grupp från tredjeland.
  2. Betydande institut med ett moderföretag i ett tredjeland bör bedöma om de uppfyller kravet för att ha ett intermediärt moderföretag i EU, eller räknar med att göra det inom en förutsebar framtid, och kontakta ECB, via respektive gemensam tillsynsgrupp, när det gäller vilka åtgärder de planerar att vidta för att uppfylla kraven i kapitalkravsdirektivet, såsom det har införlivats i den nationella lagstiftningen.

Avsnitt 2 – Upprätta ett intermediärt moderföretag inom EU

Hur går det till att upprätta ett Intermediärt moderföretag inom EU?
Hur upprättas ett Intermediärt moderföretag inom EU?

  1. Om kravet avseende intermediärt moderföretag inom EU uppfylls, leder det i de flesta fall till någon form av omstrukturering av gruppen från tredjeland, vilket t.ex. kan ske i form av en ändring i kontrollkedjan (krav på auktorisation genom ett förfarande för kvalificerat innehav) eller upprättande av ett nytt moderföretag. Vad gäller finansiellt holdingföretag införs ett nytt krav för godkännande i den senast reviderade versionen av kapitalkravsdirektivet (CRD V). För ett kreditinstitut eller värdepappersföretag tillämpas motsvarande licensieringsförfaranden i enlighet med artikel 8 eller 8a i femte kapitalkravsdirektivet respektive artikel 5.1 i direktiv 2014/65/EU.

För mer information, se ECB:s banktillsyn, auktorisationer.

Avsnitt 3 – Ansöka om ett andra intermediärt moderföretag inom EU

Under vilka förhållanden tillåts två intermediära moderföretag inom EU?

I enlighet med artikel 21b.2 CRD får behöriga myndigheter tillåta att två Intermediära moderföretag inom EU upprättas om de fastställer att ettdera av följande villkor är uppfyllt:

  1. Etableringen av ett enda intermediärt moderföretag skulle vara oförenlig med ett obligatoriskt krav om åtskillnad av verksamheterna som fastställs i reglerna eller av tillsynsmyndigheterna i det tredjeland där det intermediära moderföretaget från gruppen från tredjelandet har sitt huvudkontor (”villkor a”)
  2. Etableringen av ett enda intermediärt moderföretag skulle leda till att möjligheterna till resolution blir mindre effektiva än med två intermediära moderföretag inom EU enligt en bedömning som utförs av den behöriga resolutionsmyndigheten för det intermediära moderföretaget (”villkor b”).

Banker som vill ansöka om detta undantag bör kontakta sin tillsynsmyndighet.

Finns det några begränsningar vad gäller den verksamhet som får bedrivas av det andra intermediära moderföretaget inom EU och dess grupp, om detta auktoriseras på grundval av lagstiftning i tredjeland som medför ett obligatoriskt krav om åtskillnad av verksamheter?

Ja. Det andra intermediära moderföretaget inom EU bör upprättas för att göra det möjligt för gruppen från tredjeland att fortsätta tillhandahålla tjänster som omfattas av strukturell åtskillnad (”åtskillnad av tjänster”). Detta innebär att det andra intermediära moderföretaget inom EU – och instituten inom dess grupp – enbart bör utföra tjänster som är åtskilda från det första intermediära moderföretagets verksamhet, i enlighet med de krav som tillsynsmyndigheterna i det tredjelandet tillämpar i fråga om åtskillnadsregler och med beaktande av den övergripande strukturen för gruppen från tredjeland.

Visselblåsning