Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
  • SPOROČILO ZA JAVNOST

ECB bo testirala sposobnost bank, da si opomorejo po kibernetskih napadih

3. januar 2024

  • Stresni test za odziv na kibernetski napad in okrevanje po njem bo izveden v 109 bankah pod nadzorom ECB.
  • Scenarij predpostavlja, da banke prizadene uspešen kibernetski napad, ki ovira njihovo vsakodnevno poslovanje.
  • Nadzorniki bodo o ugotovitvah z vsako banko razpravljali v okviru rednega procesa nadzorniškega pregledovanja.

Evropska centralna banka (ECB) bo leta 2024 v 109 bankah pod svojim neposrednim nadzorom izvedla stresni test kibernetske odpornosti. Z njim bo ocenila, kako bi se banke odzvale na kibernetski napad in okrevale po njem, ne pa, koliko so sposobne preprečiti kibernetske napade.

V scenariju stresnega testa je predvideno, da kibernetski napad uspe negativno vplivati na redno poslovanje banke. Banke bodo nato testirale svoje ukrepe za odziv na napad in okrevanje po njem, vključno z aktiviranjem postopkov v izrednih razmerah in načrtov ravnanja v nepredvidljivih okoliščinah ter ukrepov za ponovno vzpostavitev normalnega delovanja. Nadzorniki bodo zatem ocenili, kako uspešno so se banke sposobne spoprijeti s takšnim scenarijem.

V okviru testa bo za 28 bank opravljena temeljitejša ocena, za katero bodo morale predložiti dodatne informacije o tem, kako so se soočile s kibernetskim napadom. Ta vzorec bank zajema različne poslovne modele in geografske lokacije, da se pridobi smiseln pregled bančnega sistema euroobmočja in zagotovi učinkovito usklajevanje z drugimi nadzornimi dejavnostmi.

Test je predvsem kvalitativne narave in ne bo vplival na kapital bank preko napotkov iz drugega stebra, ki so priporočilo vsaki posamezni banki glede njenega kapitala in se uporabljajo poleg zavezujočih kapitalskih zahtev. Pridobljena spoznanja se bodo uporabila za širšo nadzorniško oceno v letu 2024. Nadzorniki bodo o ugotovitvah in pridobljenih spoznanjih z vsako banko razpravljale leta 2024 v okviru procesa nadzorniškega pregledovanja in ovrednotenja (SREP), s katerim se ocenjuje profil tveganosti posamezne banke. O glavnih ugotovitvah bodo banke obveščene poleti 2024.

Kontaktna oseba za novinarska vprašanja je Simon Spornberger, tel. +49 151 15661448 ali Esther Tejedor, tel. +49 172 5171280.

Opombe

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije
Žvižgaštvo