- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι τράπεζες στη ζώνη του ευρώ σημειώνουν πρόοδο ως προς την εφαρμογή του λογιστικού προτύπου ΔΠΧΑ 9
- Η θεματική εξέταση σχετικά με την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9 μελετά σε ποιο στάδιο εφαρμογής βρίσκονται οι τράπεζες στη ζώνη του ευρώ.
- Τα αποτελέσματα της θεματικής εξέτασης λήφθηκαν υπόψη στη Διαδικασία Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης (SREP) του 2017.
- Η αξιολόγηση παρουσιάζει συνοπτικά τα βασικά συμπεράσματα και τις εποπτικές προσδοκίες όσον αφορά την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9.
Οι τράπεζες στη ζώνη του ευρώ εργάζονται εντατικά για την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου το οποίο υιοθετήθηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) 9, το οποίο τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2018, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να αναγνωρίζουν τις ζημίες από δάνεια νωρίτερα από ό,τι προηγουμένως. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημοσιεύει σήμερα τα ευρήματα της θεματικής εξέτασης σχετικά με το ΔΠΧΑ 9, στην οποία αξιολογήθηκε, στο πλαίσιο των εποπτικών προτεραιοτήτων της ΕΚΤ, ο βαθμός ετοιμότητας των ιδρυμάτων για την εφαρμογή του προτύπου. Επίσης, στην έκθεση παρουσιάζονται συνοπτικά οι βασικές εποπτικές προσδοκίες για την εν εξελίξει υλοποίηση και εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9.
Τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς θεσπίζονται από τον Οργανισμό Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Οι εποπτικές προσδοκίες που λήφθηκαν υπόψη στη θεματική εξέταση της ΕΚΤ είναι συμβατές με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και τις εποπτικές κατευθύνσεις που εξέδωσαν η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ).
Στις αρχές του 2017, η θεματική εξέταση που διενεργήθηκε από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό βοήθησε να εντοπιστούν οι τράπεζες που παρουσίαζαν σαφείς καθυστερήσεις στη διαδικασία εφαρμογής. Οι εποπτικές αρχές ενημέρωσαν τα σημαντικά ιδρύματα που υστερούσαν σε βαθμό προετοιμασίας σε σχέση με τα ομοειδή τους ιδρύματα το α΄ τρίμηνο του 2017 και τα προέτρεψαν με επιτυχία να επισπεύσουν τις προσπάθειες τους, διαθέτοντας μεταξύ άλλων περισσότερους πόρους σε αυτό το έργο. Όσον αφορά τα σημαντικά ιδρύματα, τα ευρήματα της θεματικής εξέτασης λήφθηκαν υπόψη στο πλαίσιο της Διαδικασίας Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process - SREP) του 2017 στο πλαίσιο της συνιστώσας που αφορά την αξιολόγηση της διακυβέρνησης και της διαχείρισης των κινδύνων. Όσον αφορά τα λιγότερο σημαντικά ιδρύματα, τα ευρήματα της εξέτασης λαμβάνονται υπόψη από τις εθνικές αρμόδιες αρχές οι οποίες εποπτεύουν άμεσα τα εν λόγω ιδρύματα.
Με βάση τις πληροφορίες που υπέβαλαν οι τράπεζες υπό την άμεση εποπτεία της ΕΚΤ οι οποίες ήταν καλύτερα προετοιμασμένες το α΄ τρίμηνο του 2017 για την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9 (και οι οποίες επομένως παρείχαν τα πιο αξιόπιστα στοιχεία), η μέση αρνητική επίδραση υπό συνθήκες πλήρους εφαρμογής στον εποπτικό δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 - CET1) εκτιμάται ότι είναι 40 μονάδες βάσης. Από τα στοιχεία που υπέβαλαν τα λιγότερο σημαντικά ιδρύματα τα οποία ήταν καλύτερα προετοιμασμένα το α΄ τρίμηνο του 2017, η μέση αρνητική επίδραση υπό συνθήκες πλήρους εφαρμογής στον εποπτικό δείκτη CET1 εκτιμάται ότι είναι 59 μονάδες βάσης.
Αυτή η θεματική εξέταση αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα προς τη συνεπή εφαρμογή του προτύπου ΔΠΧΑ 9 σε όλες τις τράπεζες στη ζώνη του ευρώ. Η έκθεση δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ για την τραπεζική εποπτεία.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον κ. Rolf Benders, τηλ.: +49 69 1344 6925.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας
- Sonnemannstrasse 20
- 60314 Frankfurt am Main, Germany
- +49 69 1344 7455
- media@ecb.europa.eu
Η αναπαραγωγή επιτρέπεται εφόσον γίνεται αναφορά στην πηγή.
Εκπρόσωποι Τύπου