Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
  • COMUNICAT DE PRESĂ

BCE întărește cooperarea cu cele șase state membre ale UE care nu sunt parte a supravegherii bancare europene

25 ianuarie 2023

  • BCE semnează un memorandum de înțelegere cu autoritățile naționale competente din șase state membre ale UE care nu sunt parte a supravegherii bancare europene
  • Țările care fac obiectul memorandumului sunt Republica Cehă, Danemarca, Ungaria, Polonia, România și Suedia
  • Memorandumul întărește cooperarea în materie de supraveghere prin schimbul de informații și promovează o cultură comună a supravegherii

Banca Centrală Europeană (BCE) a încheiat un memorandum de înțelegere multilateral cu autoritățile naționale competente (ANC) din cele șase state membre ale UE care nu sunt parte a supravegherii bancare europene. Memorandumul de înțelegere va oferi un cadru în care Republica Cehă, Danemarca, Ungaria, Polonia, România și Suedia să poată face schimb de informații și să își coordoneze activitățile de supraveghere.

Acordul vizează consolidarea în continuare a cooperării în materie de supraveghere la nivel european, bazându-se pe cultura deja puternică a cooperării dintre BCE și ANC neparticipante din UE care decurge din activitatea Autorității bancare europene.

Memorandumul de înțelegere oferă statelor membre un cadru pentru schimbul periodic de informații cu privire la aspecte legate de supraveghere și chestiuni referitoare la instituțiile supravegheate transfrontaliere, precum și cu privire la metodologiile, abordările și prioritățile în materie de supraveghere.

Memorandumul de înțelegere încurajează, de asemenea, BCE și ANC să se informeze reciproc cu privire la măsurile planificate care ar putea prezenta relevanță pentru atribuțiile altei autorități. Aceasta poate contribui la reducerea riscurilor de fragmentare pe piețele bancare europene în perioadele caracterizate de tensiuni.

BCE este interesată să întărească cooperarea cu ANC din statele membre care nu participă la supravegherea bancară europeană, întrucât sectoarele lor bancare sunt puternic interconectate. Unele bănci supravegheate de BCE au filiale în aceste state membre sau expuneri mari din credite față de acestea și desfășoară o parte substanțială a activităților lor în statele membre respective. Pe de altă parte, unele instituții cu sediul în state membre neparticipante au, de asemenea, o prezență semnificativă în jurisdicții supravegheate de supravegherea bancară europeană.

Memorandumul de înțelegere se încheie în conformitate cu cerința juridică impusă BCE și autorităților competente din Uniunea Europeană cu privire la semnarea unui memorandum de înțelegere în materie de supraveghere, astfel cum se menționează la articolul 3 alineatul (6) din Regulamentul privind MUS.

Pentru întrebări din partea mass-media, persoana de contact este Clara Martín Marqués, tel.: +49 69 1344 17919.

Notă

  • BCE negociază memorandumuri de înțelegere cu autorități naționale și internaționale în vederea stabilirii unei cooperări solide și a unor cadre de schimb de informații pentru supravegherea coordonată a băncilor, precum și a filialelor și sucursalelor transfrontaliere ale acestora. Memorandumurile de înțelegere sunt publicate pe o pagină specială de pe website-ul BCE privind supravegherea bancară.
CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media
Avertizările de integritate