Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EKB élénkíti az együttműködést azzal a hat EU-tagállammal, amely még nem része az európai bankfelügyeletnek

2023. január 25.

  • Az EKB egyetértési megállapodást írt alá az európai bankfelügyelet részét nem képező hat uniós tagállam illetékes nemzeti hatóságával
  • A megállapodás hatálya alá Csehország, Dánia, Lengyelország, Magyarország, Románia és Svédország tartozik
  • A megállapodás információcsere révén élénkíti a felügyeleti együttműködést, és előmozdítja a közös felügyeleti kultúrát

Az Európai Központi Bank (EKB) többoldalú egyetértési megállapodást kötött az európai bankfelügyelet részét nem képező hat EU-tagállam illetékes nemzeti hatóságaival (INH-k). Ebben keretet biztosítanak Csehország, Dánia, Lengyelország, Magyarország, Románia és Svédország számára az információcseréhez és a felügyeleti tevékenység összehangolásához.

A megállapodás az európai szintű felügyeleti együttműködés további megerősítésére irányul. Arra az Európai Bankhatóság munkájából eredő, már most is erős együttműködési kultúrára épít, amely az EKB-t és a mechanizmuson kívüli uniós INH-kat összekapcsolja.

Keretet biztosít a tagállamok számára ahhoz a rendszeres információcseréhez, amelynek tárgyai a határon átnyúlóan felügyelt pénzintézetekkel kapcsolatos felügyeleti ügyek és problémák, valamint a felügyeleti módszertanok, megközelítések és prioritások.

Az egyetértési megállapodás arra is ösztönzi az EKB-t és az INH-kat, hogy tájékoztassák egymást azokról a tervezett intézkedésekről, amelyek kölcsönösen relevánsak lehetnek. Ez feszültségek esetén enyhítheti az európai bankpiacok széttagoltságából eredő kockázatokat.

Az EKB arra törekszik, hogy fokozza az együttműködést az európai bankfelügyeletben részt nem vevő tagállamok INH-ival, mivel a bankszektoraik jelentős mértékben összekapcsolódnak. Az EKB által felügyelt egyes bankoknak vannak leányvállalataik vagy jelentős hitelkockázati kitettségeik ezekkel a tagállamokkal szemben, és tevékenységük jelentős részét ott végzik. Ugyanakkor a mechanizmusban részt nem vevő tagállamban székhellyel rendelkező egyes hitelintézetek szintén jelentős mértékben jelen vannak az európai bankfelügyelet által felügyelt joghatóságokban.

Az egyetértési megállapodást azzal a jogi követelménnyel összhangban kötik meg, hogy az EKB-nak és az Európai Unió illetékes hatóságainak az SSM-rendelet 3. cikkének (6) bekezdésében ismertetett felügyeleti egyetértési megállapodást kell aláírniuk.

A média képviselői kérdéseikkel szíveskedjenek Clara Martín Marquést keresni a következő telefonszámon: +49 69 1344 17919.

Megjegyzés

  • Az EKB egyetértési megállapodásokat köt országos és nemzetközi hatóságokkal, hogy stabil együttműködési és információcsere-kereteket hozzanak létre a bankoknak, valamint azok országhatáron túli leányvállalatainak és fióktelepeinek összehangolt felügyelete céljából. Ezeket bankfelügyeleti honlapunkon külön oldalon publikáljuk.
KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok
Visszaélés bejelentése