Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
  • LEHDISTÖTIEDOTE

Liettuasta euroalueen jäsen

1.1.2015

EMBARGO

Julkaisuvapaa torstaina 1.1.2015 klo 0.00 Keski-Euroopan aikaa
  • Euro on otettu käyttöön Liettuassa.

  • Liettuan keskuspankista on tullut osa eurojärjestelmää.

  • Liettua on myös liittynyt EKP:n johdolla toimivaan yhteiseen pankkivalvontamekanismiin.

Euro on otettu tänään käyttöön Liettuassa. Euroa siis käyttää yhteisenä rahanaan jo 19 Euroopan unionin (EU) jäsenvaltiota.

Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Mario Draghi totesi, että EKP:n neuvosto pitää euroalueen laajentumista hyvänä asiana. Pääjohtaja Draghin mukaan Liettua on vaikeina aikoina tehnyt erittäin suuria ponnistuksia voidakseen ottaa käyttöön yhteisen rahan.

Liettuan keskuspankista on tullut eurojärjestelmän jäsen. Euroalueen keskuspankkijärjestelmään kuuluu nyt EKP:n lisäksi 19 kansallista keskuspankkia. Lisäksi Liettua osallistuu nyt yhteiseen valvontamekanismiin, jossa suurimmat pankit ovat EKP:n valvonnassa. Liettuan pankeista EKP:n suorassa valvonnassa ovat SEB bankas, Swedbank ja DNB bankas. Niiden vakavaraisuus on jo tarkastettu  kattavassa arvioinnissa, jossa oli mukana 130 euroalueen pankkia.

Liettuan keskuspankki on maksanut kokonaan osuutensa EKP:n pääomasta ja siirtänyt EKP:lle valuuttavaranto-osuutensa. Liettuan rahalaitokset ovat 1.1.2015 alkaen osa euroalueen pankkijärjestelmää, mikä otettiin huomioon 30.12.2014 julkistetuissa euroalueen likviditeettitarpeissa ja normiallokaatiossa. Eurojärjestelmän liettualaiset vastapuolet voivat osallistua eurojärjestelmän avomarkkinaoperaatioihin 1.1.2015 jälkeen.

EKP:n verkkosivuilla julkaistaan pian luettelo varantovelvoitteen alaisista pankeista ja muista rahalaitoksista Liettuassa. Muiden euron käyttöön ottaneiden EU:n jäsenvaltioiden rahalaitoksista on julkaistu vastaavat luettelot. Liettuan rahalaitosten vähimmäisvarantojen pitoajanjakso on siirtymävaiheessa 1.–27.1.2015. Lisäksi Liettuassa sijaitsevat eurojärjestelmän luotto-operaatioissa vakuudeksi hyväksyttävät omaisuuserät lisätään EKP:n verkkosivuilla olevaan vakuuskelpoisten jälkimarkkinakelpoisten omaisuuserien luetteloon.

Euroalueen maita on Liettuan liittymisen myötä 19, joten myös vuorottelujärjestelmä, jossa äänioikeudet kiertävät EKP:n neuvostossa, on voimassa tästä päivästä lähtien. EKP:n verkkosivuilla  kerrotaan, miten vuorottelujärjestelmä toimii, ja sivuilla on myös  kalenteri, josta näkyy äänioikeuksien kierto vuosina 2015 ja 2016.

Tiedotusvälineiden kysymyksiin vastaa Eszter Miltényi-Torstensson puhelinnumerossa +49 171 769 5305.

YHTEYSTIEDOT

Euroopan keskuspankki

Viestinnän pääosasto

Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.

Yhteystiedot medialle
Ilmoita väärinkäytöksestä