Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
  • SPOROČILO ZA JAVNOST

Litva je vstopila v euroobmočje

1. januar 2015

EMBARGO

Prepoved objave do 0.00 po srednjeevropskem času v četrtek, 1. januarja 2015
  • Litva je začela uporabljati euro.

  • Lietuvos bankas je postala članica Eurosistema.

  • Litva se je pridružila tudi bančnemu nadzoru s strani ECB v okviru enotnega mehanizma nadzora.

V Litvi je danes v denarni obtok prišel euro, s čimer se je število držav članic Evropske unije (EU), ki uporabljajo enotno valuto, povečalo na 19, je danes sporočila Evropska centralna banka (ECB).

»V imenu Sveta ECB pozdravljam nadaljnjo širitev euroobmočja. Litva je v teh težkih časih naredila izjemne korake, da bi dosegla svoj cilj in sprejela enotno valuto,« je dejal predsednik ECB Mario Draghi.

Litovska centralna banka Lietuvos bankas je postala članica Eurosistema – sistema centralnih bank v euroobmočju, ki združuje ECB in 19 nacionalnih centralnih bank. Hkrati se je Litva pridružila enotnemu mehanizmu nadzora (EMN), s katerim večje banke prehajajo pod nadzor ECB. Tako bodo pod neposrednim nadzorom ECB odslej tri litovske banke (SEB bankas, Swedbank in DNB bankas). Te so že bile vključene v  celovito oceno oziroma finančni pregled 130 bank v euroobmočju.

Lietuvos bankas je vplačala preostali del svojega prispevka h kapitalu ECB in prenesla svoj prispevek k deviznim rezervam ECB. Vključitev litovskih denarnih finančnih institucij v bančni sistem euroobmočja 1. januarja 2015 je bila že upoštevana pri objavi likvidnostnih potreb euroobmočja in pri referenčnem znesku dodelitve na dan 30. decembra 2014. Litovske nasprotne stranke v Eurosistemu bodo lahko sodelovale v operacijah odprtega trga ECB, ki bodo najavljene po 1. januarju 2015.

Seznam bank in drugih denarnih finančnih institucij s sedežem v Litvi, za katere velja sistem obveznih rezerv, bo kmalu objavljen na spletni strani ECB, enako kot so objavljeni seznami denarnih finančnih institucij s sedežem v drugih državah članicah EU, ki so uvedle euro. Sprejeta je bila tudi določba, ki denarnim finančnim institucijam v Litvi nalaga izpolnitev obveznih rezerv v prehodnem obdobju izpolnjevanja obveznih rezerv od 1. do 27. januarja 2015. Finančno premoženje, ki se nahaja v Litvi in je primerno kot zavarovanje v kreditnih operacijah Eurosistema, bo prav tako dodano na listo primernega tržnega finančnega premoženja euroobmočja, ki je objavljena na spletni strani ECB.

Vstop Litve v eurobmočje kot 19. članice hkrati pomeni, da od danes dalje velja novi sistem rotacije glasovalnih pravic v Svetu ECB. Sistem je predstavljen  na tej spletni strani, kjer je objavljen tudi  koledar, ki prikazuje, kako bodo glasovalne pravice krožile v letih 2015 in 2016.

Kontaktna oseba za novinarska vprašanja je Eszter Miltényi-Torstensson, +49 171 769 5305.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije
Žvižgaštvo