Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Miksi osa pankeista luokitellaan vähemmän merkittäviksi?

2.8.2024

Lähtökohtaisesti kaikkia valvottavia pankkeja pidetään vähemmän merkittävinä. Ne luokitellaan merkittäviksi – ja otetaan EKP:n suoraan valvontaan – vain silloin, jos jokin YVM-kehysasetukseen kirjatuista kriteereistä täyttyy. Näitä kriteereitä ovat esimerkiksi pankin koko, sen merkitys joko sijaintimaansa tai koko EU:n taloudelle ja sen rajat ylittävän toiminnan laajuus. Joulukuussa 2023 merkittäviksi luokiteltuja pankkeja oli 110 ja vähemmän merkittäviä pankkeja noin 2 000.

Monet vähemmän merkittävät pankit tarjoavat palveluja pienemmille yhteisöille tai alueille. Tähän ryhmään kuuluvat monet säästö- tai osuuspankit. Jotkin vähemmän merkittävät pankit ovat erikoistuneet tiettyihin palveluihin, joita ovat esimerkiksi autorahoitus, kiinnitysluotot, tiettyjen toimialojen luototus ja arvopapereihin liittyvät palvelut.

Vähemmän merkittävät pankit ovat kansallisten valvontaviranomaisten suorassa valvonnassa, ja EKP valvoo niitä välillisesti. Merkittävät laitokset puolestaan ovat EKP:n suorassa valvonnassa. Valvonnassa noudatetaan suhteellisuusperiaatetta. Sillä varmistetaan, että valvontavaatimukset ovat oikeassa suhteessa pankin kokoon, riskiprofiiliin ja sen merkitykseen koko pankkijärjestelmän toiminnan kannalta ja että valvontaresurssit kohdennetaan tehokkaasti. Suhteellisuusperiaatteesta huolimatta kaikkien pankkien on kuitenkin täytettävä tietyt vähimmäisvaatimukset.

Suhteellisuusperiaatteen noudattamisen tueksi pankit luokitellaan niiden ominaisuuksien perusteella. Jaottelu merkittäviin ja vähemmän merkittäviin pankkeihin on siis olennainen lähtökohta suhteellisuusperiaatteen soveltamiselle. Lisäksi osa vähemmän merkittävistä pankeista voidaan luokitella pieniksi tai rakenteeltaan yksinkertaisiksi päivitetyn vakavaraisuusasetuksen pohjalta. Vähemmän merkittävien pankkien valvonnan tiiviyteen ja raportointivaatimuksiin vaikuttavat myös pankkikohtaiset lisäkriteerit, kuten pankin riskiprofiili, liiketoimintamalli, rajat ylittävä toiminta ja koko.

Lisätietoa aiheesta

YVM-KEHYSASETUS

Yhteisen pankkivalvonnan kehysasetukseen on kirjattu valvonta­viranomaisten yhteistyötä ja valvonta­menettelyjä koskevia sääntöjä.

YVM-kehysasetus

LUETTELO VALVOTTAVISTA PANKEISTA

EKP pitää listaa suorassa valvonnassaan olevista merkittävistä pankeista ja välillisessä valvonnassaan olevista vähemmän merkittävistä pankeista.

Luettelot valvottavista laitoksista

VÄHEMMÄN MERKITTÄVIEN PANKKIEN VALVONTA

Tärkeimmät tiedot vähemmän merkittävien pankkien valvonnasta on koottu omille sivuilleen.

Vähemmän merkittävien pankkien valvonta
Ilmoita väärinkäytöksestä