Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις για το Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης

Ερώτηση 1: Ποιος είναι ο σκοπός του Διοικητικού Συμβουλίου Επανεξέτασης και ποια είναι τα οφέλη της επανεξέτασης από το Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης;

Η διαδικασία που ακολουθείται στο Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης παρέχει στις τράπεζες ή στα φυσικά πρόσωπα τη δυνατότητα να λάβουν γρήγορα νέα εποπτική απόφαση της ΕΚΤ εάν διαφωνούν με την αρχική απόφαση που τους είχε εκδοθεί. Η διαδικασία επανεξέτασης είναι γρήγορη, εμπιστευτική και ανέξοδη. Η ΕΚΤ, το Εποπτικό της Συμβούλιο και το Διοικητικό της Συμβούλιο εκδίδουν πάντοτε νέα απόφαση βάσει της γνώμης του Διοικητικού Συμβουλίου Επανεξέτασης. Η γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου Επανεξέτασης περιλαμβάνει συνολική αξιολόγηση των ισχυρισμών και της επιχειρηματολογίας του αιτούντος.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στις 17 Μαΐου 2023 ο Pentti Hakkarainen, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Επανεξέτασης, με τίτλο «ABoR: quick, inexpensive and confidential review of supervisory decisions» παρέχονται περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ερώτηση 2: Ποιος μπορεί να ζητήσει επανεξέταση από το Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης;

Οι τράπεζες ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν λάβει εποπτική απόφαση της ΕΚΤ μπορούν να ζητήσουν από το Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης να την επανεξετάσει. Επιπλέον, αίτηση μπορεί να υποβάλει κάθε πρόσωπο το οποίο αφορά άμεσα και ατομικά μια τέτοια απόφαση. Οι καταγγελίες των καταναλωτών διεκπεραιώνονται από τις αρμόδιες αρχές προστασίας του καταναλωτή και όχι από το Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης.

Ερώτηση 3: Ποιο είναι το πεδίο της επανεξέτασης από το Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης;

Το πεδίο του Διοικητικού Συμβουλίου Επανεξέτασης είναι ευρύ και καλύπτει όλους τους τομείς της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας. Το Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης επανεξέτασε υποθέσεις που αφορούσαν τον σημαντικό χαρακτήρα των τραπεζών για τους σκοπούς της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας, το πεδίο εφαρμογής της ενοποιημένης εποπτείας, τις παραβάσεις των κανόνων προληπτικής εποπτείας, όπως τα όρια μεγάλων ανοιγμάτων, τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, τις αξιολογήσεις καταλληλότητας, τα εποπτικά μέτρα βάσει της εθνικής νομοθεσίας, την ανάκληση τραπεζικών αδειών λειτουργίας, τις κυρώσεις, την απόκτηση ειδικών συμμετοχών, τη χρήση εσωτερικών υποδειγμάτων και τις επιτόπιες επιθεωρήσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης μπορεί να ελέγχει τη διαδικαστική συμμόρφωση, για παράδειγμα κατά πόσον η ΕΚΤ έχει συμμορφωθεί με τους σχετικούς κανόνες, κατά πόσον έχει γίνει σεβαστό το δικαίωμα ακρόασης του αιτούντος ή αν το σκεπτικό στο οποίο στηρίζεται μια απόφαση της ΕΚΤ είναι το ενδεδειγμένο.

Η επανεξέταση από το Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης επικεντρώνεται στους ισχυρισμούς και τους λόγους που προβάλλει ο αιτών, καθώς και στις παραβάσεις των ουσιωδών διαδικαστικών απαιτήσεων.

Ερώτηση 4: Πότε μπορεί να υποβληθεί αίτημα επανεξέτασης;

Αίτημα επανεξέτασης μπορεί να υποβληθεί εντός ενός μηνός από την κοινοποίηση της απόφασης της ΕΚΤ. Πρέπει να προσδιορίζονται οι λόγοι στους οποίους βασίζεται το αίτημα και να υποβάλλονται τα έγγραφα ως αποδεικτικά στοιχεία. Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να ανατρέξετε στον κανονισμό λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου Επανεξέτασης.

Ερώτηση 5: Πόσο γρήγορα μπορεί να ληφθεί νέα απόφαση της ΕΚΤ;

Το Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης θα διαβιβάσει τη γνώμη του στο Εποπτικό Συμβούλιο το αργότερο εντός δύο μηνών και η νέα απόφαση της ΕΚΤ θα εκδοθεί περίπου δύο μήνες αργότερα.

Ερώτηση 6: Ποια γλώσσα χρησιμοποιείται στις διαδικασίες του Διοικητικού Συμβουλίου Επανεξέτασης;

Τα αγγλικά έχουν χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε όλες τις υποθέσεις μέχρι σήμερα. Ωστόσο, επιτρέπονται όλες οι επίσημες γλώσσες της ΕΕ και ο αιτών μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει τη δική του γλώσσα. Καθώς η γλώσσα εργασίας του Διοικητικού Συμβουλίου Επανεξέτασης είναι τα αγγλικά, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οι υπόλοιπες γλώσσες θα μεταφράζονται στα αγγλικά.

Ερώτηση 7: Πρέπει μια απόφαση της ΕΚΤ να επανεξεταστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης προτού προσβληθεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Όχι, υπάρχει η δυνατότητα να ασκηθεί προσφυγή απευθείας στο Δικαστήριο. Εάν ο αιτών επιλέξει να ζητήσει επανεξέταση από το Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης και στη συνέχεια αποφασίσει να προσβάλει τη δεύτερη απόφαση, θα πρέπει να υποβάλει στο Δικαστήριο αίτημα επανεξέτασης της δεύτερης απόφασης που εκδόθηκε μετά τη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου Επανεξέτασης.

Ερώτηση 8: Υπάρχει η δυνατότητα εξοικείωσης με τη νομολογία του Διοικητικού Συμβουλίου Επανεξέτασης παρά τον μη δημόσιο χαρακτήρα των διαδικασιών του;

Ναι, ένα ολοκληρωμένο έγγραφο με τίτλο Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης : Οκταετής εμπειρία στην επανεξέταση εποπτικών αποφάσεων της ΕΚΤ συνοψίζει, με ημερομηνία αναφοράς τον Σεπτέμβριο του 2022, τα ζητήματα που εξετάζει το Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης.

Ερώτηση 9: Διεξάγει ακροάσεις το Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης;

Όχι υποχρεωτικά, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης μπορεί να προβεί στη διεξαγωγή ακρόασης εφόσον το κρίνει απαραίτητο για τη δίκαιη αξιολόγηση του αιτήματος επανεξέτασης.

Ερώτηση 10: Μπορεί το Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης να τροποποιήσει απόφαση της ΕΚΤ;

Όχι, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης διατυπώνει γνώμη που προτείνει την αποδοχή, την τροποποίηση ή την κατάργηση της προσβαλλόμενης απόφασης. Η ΕΚΤ είναι αποδέκτης της γνώμης την οποία και λαμβάνει υπόψη στη συνέχεια κατά την επανεξέταση του ζητήματος και τη λήψη νέας απόφασης.

Ερώτηση 11: Ποιες δαπάνες προκύπτουν κατά την επανεξέταση από το Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης;

Οι δαπάνες που συνεπάγεται η υποβολή αιτήματος επανεξέτασης από το Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης είναι οριακές και δεν περιλαμβάνουν την προσωπική εργασία του αιτούντος ή την προσφυγή σε εξωτερικούς δικηγόρους. Πράγματι, οι αιτούντες μπορούν να λάβουν επιστροφή για δαπάνες ύψους έως και 50.000 ευρώ, εάν η νέα απόφαση της ΕΚΤ καταργήσει ή τροποποιήσει την προσβαλλόμενη απόφαση. Εάν η νέα απόφαση είναι ίδια με την αρχική, ο αιτών πρέπει να καταβάλει στην ΕΚΤ 500 ευρώ (εάν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο) ή 5.000 ευρώ (εάν πρόκειται για νομικό πρόσωπο).

Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στη Μέθοδο κατανομής των δαπανών που επισυνάπτεται ως παράρτημα στον κανονισμό λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου Επανεξέτασης.

Ερώτηση 12: Διενεργείται με ανεξάρτητο τρόπο η αξιολόγηση από το Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης;

Το Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης είναι ανεξάρτητο και αμερόληπτο κατά τη λήψη αποφάσεων. Το Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης αποτελείται από πρόσωπα υψηλού κύρους με εμπειρία του εποπτικού και κανονιστικού πλαισίου στους τομείς των τραπεζικών ή άλλων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διορίζει πέντε τακτικά μέλη και δύο αναπληρωτές για καθορισμένη πενταετή θητεία. Τα μέλη είναι ανεξάρτητα από την Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ και τις αποφάσεις της και δεν ανήκουν στο προσωπικό της ΕΚΤ ή οποιασδήποτε εθνικής αρχής τραπεζικής εποπτείας. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Επανεξέτασης πρέπει να ενεργούν με ανεξαρτησία και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Μηχανισμός καταγγελίας παραβάσεων