Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
 • SPOROČILO ZA JAVNOST

ECB je ocenila, da Sberbank Europe AG ter njeni podrejeni družbi na Hrvaškem in v Sloveniji propadajo oziroma bodo verjetno propadle

28. februar 2022

 • Ocena velja za tri subjekte, ki so pod neposrednim nadzorom ECB: Sberbank Europe AG s sedežem v Avstriji ter podrejeni družbi na Hrvaškem in v Sloveniji.
 • Sberbank Europe AG je podrejena družba, ki je v celoti v lasti Sberbank Russia, katere večinski lastnik je Ruska federacija.
 • Ocena sledi odlivom vlog zaradi izgube ugleda po geopolitičnih napetostih.
 • Imetniki vlog so zaščiteni s sistemom jamstva za vloge posameznih držav.

Evropska centralna banka (ECB) je ocenila, da Sberbank Europe AG ter njeni podrejeni družbi v bančni uniji – Sberbank d.d. na Hrvaškem in Sberbank banka d.d. v Sloveniji – propadajo oziroma bodo verjetno propadle zaradi poslabšanja likvidnostne situacije.

Avstrijska matična banka Sberbank Europe AG je v celoti v lasti javne delniške družbe Public Joint-Stock Company Sberbank of Russia, katere večinski delničar je Ruska federacija (50% plus ena delnica).

ECB je odločitev sprejela potem, ko je ugotovila, da banka v bližnji prihodnosti najverjetneje ne bo sposobna odplačevati dolgov ali drugih obveznosti, ko zapadejo.

V Sberbank Europe AG in njenih podrejenih družbah je prišlo do precejšnjih odlivov vlog zaradi izgube ugleda po geopolitičnih napetostih. To je privedlo do poslabšanja likvidnostne pozicije. Obenem ni razpoložljivih ukrepov z realističnimi možnostmi, da bi se ta pozicija popravila na ravni skupine in v vsaki od podrejenih družb v bančni uniji.

Vloge komitentov so zaščitene do 100.000 EUR na vlogo in na banko v Evropski uniji. Zaščito daje nacionalni sistem jamstva za vloge, ki je vzpostavljen v Avstriji (velja tudi za nemško podružnico banke), na Hrvaškem in v Sloveniji.

Enotni odbor za reševanje mora v skladu s svojim mandatom potrditi oceno ECB, da institucija propada ali bo verjetno propadla, ter bo določil in izvedel nadaljnje ukrepe.

Sberbank Europe AG ima podrejene družbe v Bosni in Hercegovini (v Federaciji Bosne in Hercegovine in v Republiki Srbski), na Češkem, Madžarskem in v Srbiji. Med celotnim procesom se je ECB usklajevala s pristojnimi nacionalnimi organi v omenjenih jurisdikcijah.

Dejstva o Sberbank

 • Sberbank Europe AG je ena od sedmih avstrijskih bank, ki jih ECB neposredno nadzira. Je bančna skupina s sedežem na Dunaju.
 • ECB je neposredni nadzor nad Sberbank Europe AG prevzela leta 2014, ko je bil v ECB vzpostavljen bančni nadzor. Banka je bila ocenjena kot pomembna zaradi obsega njenih čezmejnih dejavnosti.
 • Sberbank Europe AG ima podrejene družbe v Bosni in Hercegovini (v Federaciji Bosne in Hercegovine in v Republiki Srbski), na Češkem, Hrvaškem, Madžarskem, v Sloveniji in Srbiji. Podružnico ima tudi v Nemčiji.
 • Ob koncu leta 2021 je bilančna vsota banke znašala 13,6 milijarde EUR.

Kontaktna oseba za novinarska vprašanja je Esther Tejedor, tel. +49 172 5171280 ali François Peyratout, tel. +49 172 8632119.

Opombe

 • »Propada oziroma bo verjetno propadla« je klasifikacija, ki jo nadzorniki uporabljajo v primeru institucij, ki niso več sposobne preživeti. Reševanje je proces prestrukturiranja propadajočih bank z minimalnim vplivom na realno gospodarstvo in javne finance. Na ravni euroobmočja ta proces vodi Enotni odbor za reševanje.
 • Supervision Newsletter: What happens when a bank is failing or likely to fail?
KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije
Žvižgaštvo