Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
 • PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ESB je ocijenio da banka Sberbank Europe AG i njezina društva kćeri u Hrvatskoj i Sloveniji propadaju ili je vjerojatno da će propasti

28. veljače 2022.

 • Ocjena se odnosi na tri subjekta koje ESB izravno nadzire: na banku Sberbank Europe AG sa sjedištem u Austriji i njezina društva kćeri u Hrvatskoj i Sloveniji.
 • Sberbank Europe AG jest društvo kći društva Sberbank of Russia i u potpunom je vlasništvu tog društva, koje je u većinskom vlasništvu Ruske Federacije.
 • Ocjena je donesena nakon odljeva depozita zbog utjecaja geopolitičke napetosti na ugled banke.
 • Imatelji depozita zaštićeni su nacionalnim sustavima osiguranja depozita.

Europska središnja banka (ESB) ocijenila je da banka Sberbank Europe AG i njezina dva društva kćeri unutar bankovne unije, Sberbank d.d. u Hrvatskoj i Sberbank banka d.d. u Sloveniji, propadaju ili je vjerojatno da će propasti zbog pogoršanja njihova likvidnosnog položaja.

Austrijska matična banka Sberbank Europe AG u potpunom je vlasništvu društva Public Joint-Stock Company Sberbank of Russia, u kojem većinski udio (50 % plus jednu dionicu) ima Ruska Federacija.

ESB je odluku o propadanju ili vjerojatnoj propasti donio nakon što je utvrdio da ta banka u bliskoj budućnosti vjerojatno neće biti u mogućnosti podmiriti svoje dugove ili druge obveze pri njihovu dospijeću.

Banka Sberbank Europe AG i njezina društva kćeri doživjeli su značajan odljev depozita zbog utjecaja geopolitičke napetosti na njihov ugled. Posljedica takvog odljeva depozita bilo je pogoršanje njihova likvidnosnog položaja. Nema dostupnih mjera za koje bi bilo realistično očekivati da bi se njima taj položaj mogao popraviti na razini grupe i u svakom društvu kćeri unutar bankovne unije.

U Europskoj uniji mali depoziti zaštićeni su do iznosa od 100.000 EUR po imatelju i banci. Tu zaštitu jamče sustavi osiguranja depozita u Austriji, uključujući za njemačku podružnicu banke, Hrvatskoj i u Sloveniji.

U skladu sa svojim ovlastima, Jedinstveni sanacijski odbor treba potvrditi ESB‑ovu ocjenu o propadanju ili vjerojatnoj propasti te donijeti odluku o eventualnim sljedećim koracima i provesti ih.

Sberbank Europe AG ima društva kćeri u Bosni i Hercegovini (i Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj), Češkoj, Mađarskoj i Srbiji. ESB je tijekom cijelog procesa usklađivao aktivnosti s nacionalnim nadležnim tijelima u tim jurisdikcijama.

Činjenice o banci Sberbank

 • Banka Sberbank Europe AG jedna je o sedam austrijskih banaka koje ESB izravno nadzire. Glavni joj je ured u Beču.
 • ESB je preuzeo izravni nadzor nad Sberbank Europe AG 2014. kada je uspostavljen nadzor banaka ESB‑a. Ocijenjeno je da je banka značajna zbog važnosti njezinih prekograničnih aktivnosti.
 • Sberbank Europe AG ima društva kćeri u Bosni i Hercegovini (i Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj), Češkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Srbiji. Ima i podružnicu u Njemačkoj.
 • Na kraju 2021. imovina banke iznosila je 13,6 mlrd. EUR.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Esther Tejedor, tel. 49 172 5171280, ili Françoisu Peyratoutu, tel.: +49 172 8632119.

Napomene

 • Nadzorna tijela svrstavaju institucije koje postanu insolventne u kategoriju onih koje propadaju ili je vjerojatno da će propasti. Sanacijom se banke koje propadaju restrukturiraju tako da se utjecaj na realno gospodarstvo i javne financije svede na najmanju mjeru. U europodručju je za sanaciju banaka odgovoran Jedinstveni sanacijski odbor.
 • Bilten nadzora banaka: Što se događa kada banka propada ili je vjerojatno da će propasti?
KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije
Prijava povreda, tzv. zviždanje