Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
  • PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ESB uspostavlja blisku suradnju s hrvatskom središnjom bankom

10. srpnja 2020.

  • Upravno vijeće ESB-a donijelo je odluku o uspostavi bliske suradnje s Hrvatskom narodnom bankom.
  • Izravni nadzor hrvatskih značajnih institucija počet će 1. listopada 2020., nakon dovršetka postupka procjene značajnosti institucija.

Nakon što su ispunjeni potrebni nadzorni i zakonodavni preduvjeti, Upravno vijeće Europske središnje banke (ESB) donijelo je odluku o uspostavi bliske suradnje s Hrvatskom narodnom bankom. Danas je također najavljeno uključivanje hrvatske kune u europski tečajni mehanizam (ERM II). Tim dvama koracima otvara se put za buduće sudjelovanje Hrvatske u europodručju.

Odluka o bliskoj suradnji stupit će na snagu 14 dana nakon objave u Službenom listu Europske unije. Od 1. listopada 2020. ESB će biti nadležan za izravni nadzor značajnih institucija u Republici Hrvatskoj, za zajedničke postupke za sve nadzirane subjekte i za nadgledanje nadzora manje značajnih institucija. U međuvremenu će provesti i procjenu kojom će utvrditi banke koje ispunjavaju kriterije za svrstavanje među značajne institucije.

Nadzor banaka ESB-a i Hrvatska narodna banka obavljaju pripreme kako bi omogućili neometan prijelaz na novi nadzorni režim.

»Iznimno nam je drago što možemo poželjeti dobrodošlicu Hrvatskoj u jedinstveni nadzorni mehanizam i obitelj nadzora banaka ESB-a«, kazao je Andrea Enria, predsjednik Nadzornog odbora ESB-a. »To je važan korak u povijesti bankovne unije jer ona više neće obuhvaćati samo članice europodručja.«

Predstavnik Hrvatske narodne banke u Nadzornom odboru ESB-a imat će jednaka prava i obveze kao i svi drugi članovi, što uključuje i glasačko pravo.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Nicosu Keranisu, tel. +49 172 758 7237.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije
Prijava povreda, tzv. zviždanje