Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Kysyttyä oikaisulautakunnasta

1. Mitä oikaisulautakunta tekee ja mitä hyötyä uudelleenkäsittelystä on?

EKP:n valvontapäätöksen uudelleenkäsittely oikaisulautakunnassa tarjoaa päätöstä vastustavalle pankille tai yksityishenkilölle mahdollisuuden saada pikaisesti uusi päätös. Uudelleenkäsittely tapahtuu nopeasti, luottamuksellisesti ja edullisesti. EKP, valvontaelin ja EKP:n neuvosto antavat aina uuden päätöksen oikaisulautakunnan lausunnon perusteella. Lausuntoon sisältyy kattava arvio uudelleenkäsittelypyynnön esittäjän vaatimuksista ja väitteistä.

Oikaisulautankunnasta kerrotaan tarkemmin 17.5.2023 tehdyssä oikaisulautakunnan puheenjohtajan Pentti Hakkaraisen haastattelussa ”ABoR: quick, inexpensive and confidential review of supervisory decisions”.

2. Kuka voi pyytää päätöksen uudelleenkäsittelyä?

Uudelleenkäsittelypyynnön voi esittää pankki tai yksityishenkilö, jolle on annettu EKP:n valvontapäätös. Pyynnön voivat esittää myös kaikki ne, joita valvontapäätös koskee suoraan tai erikseen. Oikaisulautakunta ei käsittele kuluttajavalituksia, vaan ne on tehtävä kansalliselle kuluttajansuojaviranomaiselle.

3. Mitä asioita uudelleenkäsittelyssä tarkastellaan?

Uudelleenkäsittely kattaa kaikki yhteisen pankkivalvonnan osa-alueet. Oikaisulautakunta on tarkastellut muun muassa pankkien merkittävyyttä yhteisessä pankkivalvonnassa, konsolidoidun valvonnan laajuutta, vakavaraisuussäännösten (esim. suurten asiakasriskien sallitun enimmäismäärän) rikkomista, hallinto- ja ohjausjärjestelmää koskevia säännöksiä, sopivuus- ja luotettavuusarviointeja, kansalliseen lainsäädäntöön perustuvia valvontatoimenpiteitä, pankkitoimiluvan peruuttamista, seuraamuksia, huomattavien omistusosuuksien hankintaa, sisäisten mallien käyttöä ja paikalla tehtäviä tarkastuksia.

Oikaisulautakunta voi myös tarkastaa menettelyn oikeellisuuden eli se voi esimerkiksi tutkia, onko EKP toiminut säännösten mukaisesti, onko uudelleenkäsittelypyynnön esittäjä saanut käyttää kuulluksi tulemisen oikeuttaan ja onko EKP:n päätöksessä riittävät perustelut.

Oikaisulautakunnan suorittaman tarkastelun keskiössä ovat pyynnön esittäjän väitteet ja perustelut sekä olennaisten menettelyvaatimusten rikkomistapaukset.

4. Milloin päätöksestä voi pyytää uudelleenkäsittelyä?

Uudelleenkäsittelypyyntö on tehtävä kuukauden kuluessa EKP:n päätöksen tiedoksiannosta. Pyyntö on perusteltava, ja siihen on liitettävä näyttönä esitettävät asiakirjat. Yksityiskohtaisempaa tietoa menettelystä on oikaisulautakunnan toimintasäännöissä.

5. Kuinka nopeasti EKP:n uusi päätös voidaan antaa?

Oikaisulautakunta antaa lausuntonsa valvontaelimelle kahden kuukauden kuluessa, ja EKP:n uusi päätös annetaan noin kahden kuukauden kuluttua sen jälkeen.

6. Mitä kieltä uudelleenkäsittelyssä käytetään?

Tähän mennessä lähes kaikissa tapauksissa on käytetty englantia. Uudelleenkäsittelypyynnön voi kuitenkin tehdä kaikilla EU:n virallisilla kielillä. Oikaisulautakunnan työskentelykielenä on englanti, joten muunkieliset pyynnöt käännetään englanniksi menettelyn aikana.

7. Onko oikaisulautakunnan käsiteltävä päätös ennen kuin sen voi saattaa Euroopan unionin tuomioistuimen käsiteltäväksi?

Ei. EKP:n päätöksestä voidaan myös nostaa suoraan kanne EU:n tuomioistuimessa. Uudelleenkäsittelyn jälkeiseen uuteen päätökseen voi hakea muutosta vain unionin tuomioistuimelta.

8. Oikaisulautakunnassa käydyt menettelyt ovat luottamuksellisia. Onko missään tietoa sen käsittelemistä tapauksista?

Kyllä. Oikaisulautakunnan syyskuuhun 2022 mennessä käsittelemistä tapauksista on julkaistu asiakirja Oikaisulautakunta: EKP:n valvontapäätösten uudelleenkäsittelyä kahdeksan vuoden kokemuksella.

9. Järjestetäänkö oikaisulautakunnassa suullisia käsittelyjä?

Suullinen käsittely ei ole pakollinen, mutta sellainen järjestetään, jos oikaisulautakunta pitää sitä uudelleenkäsittelypyynnön oikeudenmukaisen arvioinnin kannalta tarpeellisena.

10. Voiko oikaisulautakunta muuttaa EKP:n päätöstä?

Ei, mutta se ehdottaa antamassaan lausunnossa, että riidanalainen päätös pysytetään voimassa tai että se muutetaan tai kumotaan. Lausunto annetaan EKP:lle, jonka on otettava se asian uudelleenarvioinnin ja uuden päätöksen laadinnan yhteydessä huomioon.

11. Kuinka paljon uudelleenkäsittely maksaa?

Uudelleenkäsittely ei ole kallista. Kustannuksia aiheutuu lähinnä pyynnön esittäjän omasta toiminnasta tai ulkopuolisten asianajajien käytöstä. Uudelleenkäsittelystä aiheutuneita kuluja voidaan korvata pyynnön esittäjälle enintään 50 000 euroa, jos riidanalainen päätös kumotaan tai sitä muutetaan EKP:n uudella päätöksellä. Jos uusi päätös on samansisältöinen kuin alkuperäinen päätös, uudelleenkäsittelypyynnön esittäneen yksityishenkilön on maksettava 500 euroa ja oikeushenkilön 5 000 euroa EKP:lle.

Lisätietoja on oikaisulautakunnan toimintasääntöjen liitteenä olevassa asiakirjassa ”Menetelmä uudelleenkäsittelyn yhteydessä aiheutuneiden kulujen jakamiseksi”.

12. Onko oikaisulautakunta riippumaton?

Oikaisulautakunta tekee päätöksensä riippumattomasti ja puolueettomasti. Lautakunnan jäsenet ovat hyvämaineisia henkilöitä, joilla on kokemusta pankkipalvelujen tai muiden rahoituspalvelujen valvonnasta ja sääntelystä. EKP:n neuvosto nimittää oikaisulautakuntaan viisi jäsentä ja kaksi varajäsentä viiden vuoden toimikaudeksi. Lautakunnan jäsenet eivät ole riippuvaisia EKP:n pankkivalvonnasta ja sen päätöksistä eivätkä he ole EKP:n tai minkään kansallisen pankkivalvontaviranomaisen palveluksessa. Oikaisulautakunnan jäsenten on toimittava riippumattomasti ja yleisen edun mukaisesti.

Ilmoita väärinkäytöksestä