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1
Types of 
transaction and risk 
to be reported

2.1 6 Amendment

Regarding the scope of reporting for Intragroup
The definition of in-scope transactions is given as two 
cohorts:
i. intragroup transactions between regulated entities 
belonging to different financial sectors – this is a welcome 
proposal in its own right as it appears to de-scope 
transactions within same sector
ii. intragroup transactions between a regulated entity of the 
group and any natural or legal persons which are not 
regulated entities “linked to the undertakings within that 
group by close links”
On a stand-alone reading the second cohort (ii) could be 
read in two ways : (1) is it Narrow definition ( close link 
entities that are (a)not part of the group and (b)are not 
regulated) or (2) Broad Definition ( basically any entity that 
is not a regulated entity ) as further explained below

Question regarding second cohort reportable intragroup 
transactions: 
“intragroup transactions between a regulated entity of the 
group and any natural or legal persons which are not 
regulated entities “linked to the undertakings within that 
group by close links”
o The text in quotes appears to be from FiCo Directive 
Article 2(18) definition of intra-group transactions which 
describes two cohorts namely: 
-  other undertakings within the same group
- any natural or legal person linked to the undertakings 
within that group by close links,” 
- so in practice one would typically expect that there could 
be many transactions in the first cohort of entities in the 
group and probably not so many transactions with entities 
that are not in the group but have which have close links.
However the ECB description “ … any natural or legal 
persons which are not regulated entities ‘linked to the 
undertakings within that group by close links’” could be 
read in two ways:
(1)Narrow Definition 
-Under this interpretation, the reportable population 

The definition of intragroup transactions as 
regards he second cohort (close links) could 
be read in two ways and would benefit from 
amendment to clarify

Don't publish

2
Types of 
transaction and risk 
to be reported

2.1 6 Clarification

For Risk Concentration the guidance document lists the 
following risk concentrations as reportable (i) counterparty 
(ii) country (iii) sectoral (iv) currency, which are templates 
F.05-F.07 in the regulation.
Cn the ECB clarify whether or not the fourth risk 
concentration template F.08 Asset Class and rating is 
required?

The guidance notes leave open to 
interpretation as to whether asset class and 
rating templates are in/out of scope.

Don't publish
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3
Requirements 
regarding risk 
concentrations 

2.4 8 Amendment Should reference to "template" be column? Appears to be a typo. Don't publish

4
Requirements 
regarding risk 
concentrations 

2.4 8 Amendment Should the reference FC0205 be FC0250? Appears to be a typo. Don't publish

5
Requirements 
regarding risk 
concentrations 

2.4 8 Clarification

The guidance includes a scenario of where risk is "mainly 
borne" by policy holders (presumed when protection is not 
more than 10%). 
However, there may be other scenarios:
(a) where the risk is "fully borne" by the policy holders - in 
that case can a 0.0 multiplying factor be applied ?
(b) where the risk is "partially borne" (X which is <90% ) by 
the policy holders - in that case can a (1-x) multiplying 
factor be applied.
Or is it the case that "fully borne" must still be treated and 
"mainly borne" and "partially borne" is not recognised at 
all.

Clarification requested as the guidance does 
not address other scenarios that may arise, 
thus it is unclear how to report those 
scenarios.

Don't publish

6
Thresholds for 
reporting intragroup 
transactions 

2.5 9 Amendment

The suggested measurement for derivatives is nominal 
amount. Nominal amounts on derivatives are often quite 
large but are not comparable to an equivalent on-BS 
amount and thus may suggest greater significance than 
warranted. 
Wouldn't accounting market value be more representative 
for this purpose? 

Metric suggested does not represent the 
significance of the transaction. Don't publish

7
Thresholds for 
reporting intragroup 
transactions 

2.5 9 Clarification
The suggested measurement for insurance/reinsurance is 
“sum of transactions”. What is mean by that – is it the 
amount insured?

Clarification of terminology requested. Don't publish
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8
Thresholds for 
reporting intragroup 
transactions 

2.5 9 Clarification

Regarding the operation of the 5% P&L metric how does 
that work in practice. 
- what is the “value of the transaction  .. on the same 
reference date” - Is it the amount included in the P&L for 
the same time period.
For example: for conglomerates reporting on a semi 
annual basis say transaction X has a gain (or loss) of 6m 
for six months to June compared to income for six months 
of 100 is it therefore reportable in June? But say due to 
market movements, for the same transaction X say it has 
a gain (or loss) of 4m for the six months to December 
compared to income for those six months of 100 so is it 
therefore not reportable for December.
Can ECB clarify (with numerical example if possible) how 
this metric for identifying significant transactions should be 
operated.

Clarification requested as the practical 
application of the metric would benefit from 
further elaboration.

Don't publish

9
Thresholds for 
reporting intragroup 
transactions 

2.5 9 Deletion

A new and more onerous requirement has been 
introduced requiring reporting of IG transactions with an 
entity when the sum of all transactions exceeds the 5% or 
EUR300m thresholds.
The legislative definition of significant transactions already 
has a concept of combining transactions that are part of a 
Single Economic Operation. The extension of the 
requirement goes far beyond that and loses focus on 
significant transactions.
It is also unclear in the context of the requirement to report 
the maximum exposure (per chapter 2.1) as to how that 
would be applied in this case  ie: is the maximum based 
on the total daily sum or could each transcation have its 
maximum on a different day .
The supervisory imperative for the extension of scope is 
not apparent and there is other reporting ( eg: quarterly 
large exposures) which look at total counterparties 
including intragroup exposures.
We would request ECB to consider the removal of this 
scope extension.

The extension of the requirement brings 
otherwise insignificant transactions into 
scope whereas the legislation had already 
addressed this through the single economic 
operation concept.

Don't publish
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10
Types of 
transaction and risk 
to be reported

2.1 6 Clarification

Regarding the sentence “In addition, the amount reported 
as intragroup transactions, should be the maximum 
amount registered during the reporting period.” 
Is the phrase “registered” intended to mean anything more 
specific than recorded or measured in accordance with 
product instructions as per chapter 2.5?

Clarification of terminology requested. Don't publish
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