EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015D0007

Decizia (UE) 2015/530 a Băncii Centrale Europene din 11 februarie 2015 privind metodologia și procedurile pentru determinarea și colectarea datelor referitoare la factorii taxei utilizate pentru calcularea taxelor anuale de supraveghere (BCE/2015/7)

OJ L 84, 28.3.2015, p. 67–72 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2019; abrogat prin 32019D0038

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2015/530/oj

28.3.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 84/67


DECIZIA (UE) 2015/530 A BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 11 februarie 2015

privind metodologia și procedurile pentru determinarea și colectarea datelor referitoare la factorii taxei utilizate pentru calcularea taxelor anuale de supraveghere (BCE/2015/7)

CONSILIUL GUVERNATORILOR BĂNCII CENTRALE EUROPENE,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1024/2013 al Consiliului din 15 octombrie 2013 de conferire a unor atribuții specifice Băncii Centrale Europene în ceea ce privește politicile legate de supravegherea prudențială a instituțiilor de credit (1), în special articolul 4 alineatul (3) al doilea paragraf, articolul 30 și articolul 33 alineatul (2) al doilea paragraf,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1163/2014 al Băncii Centrale Europene din 22 octombrie 2014 privind taxele de supraveghere (ECB/2014/41) (2), în special articolul 10 alineatul (3) litera (b) și articolul 10 alineatele (4) și (5),

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 30 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013, taxele anuale de supraveghere care urmează a fi percepute instituțiilor de credit cu sediul în statele membre participante sau sucursalelor înființate într-un stat membru participant de către o instituție de credit cu sediul într-un stat membru neparticipant se calculează la cel mai înalt nivel de consolidare în statele membre participante și se bazează pe criterii obiective legate de importanța și profilul de risc al instituției de credit vizate, inclusiv de activele sale ponderate în funcție de risc.

(2)

În conformitate cu articolul 10 alineatul (3) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1163/2014 (BCE/2014/41), factorii taxei utilizați pentru a determina taxa anuală de supraveghere de plătit pentru fiecare entitate supravegheată sau grup supravegheat reprezintă valoarea, la sfârșitul anului calendaristic, a: (i) activelor totale și (ii) expunerii totale la risc.

(3)

Articolul 10 alineatul (3) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1163/2014 (BCE/2014/41) prevede că datele referitoare la factorii taxei se determină și se colectează în conformitate cu o decizie a Băncii Centrale Europene (BCE) care stabilește metodologia și procedurile aplicabile.

(4)

În temeiul articolului 30 din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013, pentru calcularea factorilor taxei, grupurile supravegheate ar trebui, ca regulă, să excludă activele filialelor localizate în state membre neparticipante și țări terțe. În conformitate cu articolul 10 alineatul (3) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 1163/2014 (BCE/2014/41), grupurile supravegheate pot decide să nu excludă aceste active pentru determinarea factorilor taxei. Totuși, costul efectuării acestor calcule nu ar trebui să depășească reducerea taxei de supraveghere care se anticipează.

(5)

Articolul 10 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1163/2014 (BCE/2014/41) prevede că autoritățile naționale competente (ANC) transmit BCE date referitoare la factorii taxei în conformitate cu procedurile care urmează a fi stabilite de către BCE.

(6)

Articolul 10 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 1163/2014 (BCE/2014/41) prevede că, în cazul în care un debitor al taxei nu furnizează factorii taxei, BCE determină factorii taxei în conformitate cu procedurile care urmează a fi stabilite de BCE.

(7)

În consecință, prezenta decizie ar trebui să prevadă metodologia și procedurile pentru determinarea și colectarea datelor referitoare la factorii taxei și calcularea acestori factori ai taxei, inclusiv în cazurile în care debitorul taxei nu le furnizează, precum și procedurile pentru transmiterea factorilor taxei de ANC către BCE. În special, ar trebui precizate formatul, frecvența și programarea unei astfel de transmiteri, precum și tipurile de verificări privind calitatea pe care ANC ar trebui să le efectueze înainte de transmiterea factorilor taxei către BCE.

(8)

Pentru calcularea taxelor anuale de supraveghere de plătit pentru fiecare entitate supravegheată și grup supravegheat, debitorii taxei ar trebui să transmită ANC date referitoare la factorii taxei pe baza formularelor prevăzute în anexele I și II la prezenta decizie.

(9)

Este necesar să se instituie o procedură pentru efectuarea eficientă de modificări tehnice ale anexelor la prezenta decizie, cu condiția ca modificările respective să nu modifice cadrul conceptual de bază și să nu afecteze sarcina de raportare. La punerea în aplicare a acestei proceduri ar trebui să se țină cont de opiniile Comitetului de statistică (Statistics Committee) (STC) al Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC). ANC și alte comitete ale SEBC vor putea apoi propune astfel de modificări tehnice ale anexelor prin intermediul STC,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Obiect și domeniu de aplicare

Prezenta decizie stabilește metodologia și procedurile prevăzute la articolul 10 din Regulamentul (UE) nr. 1163/2014 (BCE/2014/41) pentru determinarea și colectarea datelor referitoare la factorii taxei utilizate pentru calcularea taxelor anuale de supraveghere care urmează a fi percepute pentru entitățile supravegheate și grupurile supravegheate și pentru transmiterea factorilor taxei de către debitorii taxei, precum și procedurile pentru transmiterea unor astfel de date de ANC către BCE.

Prezenta decizie se aplică debitorilor taxei și ANC.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentei deciziii, se aplică definițiile prevăzute la articolul 2 din Regulamentul (UE) nr. 1163/2014 (ECB/2014/41), în absența unor dispoziții contrare, împreună cu următoarea definiție:

 

„zi lucrătoare” înseamnă o zi care nu este sâmbătă, duminică sau o sărbătoare legală într-un stat membru în care are sediul ANC relevantă.

Articolul 3

Formulare pentru raportarea factorilor taxei către ANC de către debitorii taxei

Debitorii taxei transmit ANC factorii taxei folosind formularele prevăzute în anexele I și II la prezenta decizie. Declarațiile auditorilor prevăzute la articolul 7 sunt de asemenea transmise ANC. În cazul unui grup de entități plătitoare de taxă cu filiale cu sediul în state membre neparticipante sau țări terțe, debitorii taxei furnizează o explicație privind metoda folosită pentru determinarea factorilor taxei în conformitate cu articolul 10 alineatul (3) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 1163/2014 (BCE/2014/41) în spațiul alocat în acest sens în formular.

Articolul 4

Datele de transmitere

(1)   ANC transmit BCE datele referitoare la factorii taxei până cel târziu la încheierea activității în a zecea zi lucrătoare următoare datelor de transmitere prevăzute la articolul 10 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1163/2014 (BCE/2014/41). După aceea, BCE verifică datele primite în cinci zile lucrătoare de la primirea acestora. La solicitarea BCE, ANC explică sau clarifică datele. BCE finalizează datele în a cincisprezecea zi lucrătoare următoare datei de transmitere relevante.

(2)   Cu ocazia finalizării datelor în conformitate cu alineatul (1), BCE acordă debitorilor taxei acces la datele finalizate. Debitorii taxei au la dispoziție cinci zile lucrătoare pentru a transmite comentarii cu privire la datele referitoare la factorii taxei atunci când apreciază că datele nu sunt corecte. După aceea, se aplică factorii taxei pentru a se calcula taxele anuale de supraveghere.

Articolul 5

Verificări privind calitatea datelor

ANC monitorizează și asigură calitatea și fiabilitatea datele referitoare la factorii taxei transmise BCE. ANC efectuează verificări privind calitatea datelor pentru a determina dacă factorii taxei au fost calculați în conformitate cu metodologia prevăzută la articolul 7. BCE nu corectează sau modifică datele referitoare la factorii taxei furnizate de debitorii taxei. Orice corecturi sau modificări ale datelor sunt efectuate de debitorii taxe și transmise ANC de aceștia. ANC transmit BCE orice date corectate sau modificate pe care le primesc. Atunci când transmit date referitoare la factorii taxei, ANC: (a) furnizează informații privind orice evoluții semnificative sugerate de aceste date; și (b) comunică BCE motivele oricăror corecturi sau modificări semnificative ale acestora.

Articolul 6

Frecvența raportării și prima dată de raportare de referință

Datele referitoare la factorii taxei sunt transmise ANC de debitorii taxei pe bază anuală. Prima dată de raportare de referință pentru factorii taxei este 31 decembrie 2014.

Articolul 7

Metodologia pentru calcularea factorilor taxei

(1)   Valoarea expunerii totale la risc care trebuie raportată este calculată din raportarea periodică efectuată în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 680/2014 al Comisiei (3). Se aplică următoarele cerințe specifice de calcul.

(a)

Pentru un grup supravegheat care nu are filiale cu sediul în state membre neparticipante sau țări terțe, valoarea expunerii totale la risc a grupului este determinată prin trimitere la formularul de raportare comună (COREP) a ratei de solvabilitate pentru cerințele de fonduri proprii prevăzut în anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 680/2014 (denumit în continuare „formularul pentru cerințele de fonduri proprii”).

(b)

Pentru un grup supravegheat care are filiale cu sediul în state membre neparticipante sau țări terțe, valoarea expunerii totale la risc a grupului este determinată prin trimitere la formularul pentru cerințele de fonduri proprii, cu opțiunea de a deduce contribuția la valoarea expunerii totale la risc a grupului a filialelor cu sediul în state membre neparticipante sau țări terțe cu trimitere la formularul COREP „Solvabilitatea la nivel de grup: informații privind entitățile asociate” prevăzut în anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 680/2014. Dacă datele privind contribuția filialelor cu sediul în state membre neparticipante sau țări terțe nu sunt disponibile în formularul COREP „Solvabilitatea la nivel de grup: informații privind entitățile asociate” pentru calcularea taxelor de supraveghere, debitorii taxei pot transmite ANC aceste date.

(c)

Dacă instituția de credit plătitoare de taxă nu face parte dintr-un grup supravegheat, valoarea expunerii totale la risc a instituției este determinată prin trimitere la formularul pentru cerințele de fonduri proprii.

(2)   Valoarea activelor totale de raportat ar trebui să corespundă valorii activelor totale prevăzută la articolul 51 din Regulamentul (UE) nr. 468/2014 al Băncii Centrale Europene (BCE/2014/17) (4). Dacă activele totale nu pot fi determinate prin trimitere la acel articol, determinarea acestora se va face pe baza următoarelor date.

(a)

Pentru un grup supravegheat care are doar filiale cu sediul în state membre participante, sunt utilizate pentru determinarea activelor totale pachetele de raportare utilizate de entitățile supravegheate pentru pregătirea conturilor consolidate la nivel de grup. Un auditor certifică activele totale ale unui grup supravegheat prin efectuarea unei verificări adecvate a pachetelor de raportare.

(b)

Pentru o instituție de credit plătitoare de taxă care nu face parte dintr-un grup supravegheat, dar a cărei instituție-mamă are sediul într-un stat membru neparticipant sau într-o țară terță, sunt utilizate pentru determinarea activelor totale pachetele de raportare utilizate de instituția de credit plătitoare de taxă pentru pregătirea conturilor consolidate la nivel de grup. Un auditor certifică activele totale ale instituției de credit plătitoare de taxă prin efectuarea unei verificări adecvate a pachetelor de raportare.

(c)

Dacă activele totale ale unei sucursale plătitoare de taxă sunt calculate pe baza datelor statistice raportate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1071/2013 al Băncii Centrale Europene (BCE/2013/33) (5), un auditor certifică activele totale ale sucursalei plătitoare de taxă prin efectuarea unei verificări adecvate a conturilor financiare ale acesteia.

(3)   Pentru un grup supravegheat care are filiale cu sediul în state membre neparticipante sau țări terțe, valoarea activelor totale ale acestuia este determinată conform uneia dintre următoarele opțiuni.

(a)

Activele totale ale acestuia pot fi determinate pe baza articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 468/2014 (BCE/2014/17) (inclusiv filialele cu sediul în state membre neparticipante sau țări terțe). Dacă activele totale nu pot fi determinate prin trimitere la acel articol, determinarea acestora se va face în conformitate cu articolul 7 alineatul (2) litera (a) din prezenta decizie.

(b)

Activele totale ale acestuia pot fi determinate prin agregarea activelor totale divulgate în situațiile financiare statutare ale tuturor entităților supravegheate cu sediul în state membre participante din grupul supravegheat, dacă sunt disponibile, sau altfel prin agregarea activelor totale declarate în pachetul (pachetele) de raportare relevant(e) utilizate de entitățile supravegheate sau grupul de instituții de credit plătitoare de taxă pentru elaborarea conturilor consolidate la nivel de grup. Pentru a evita dubla numărare, debitorul taxei are opțiunea de a elimina în procesul de consolidare pozițiile intragrup dintre toate instituțiile supravegheate cu sediul în statele membre participante din grupul supravegheat. Orice fond comercial inclus în situațiile financiare consolidate ale societiții-mamă a unui grup supravegheat ar trebui inclus în agregare; excluderea fondului de comerț alocat filialelor cu sediul în state membre neparticipante sau țări terțe este opțională. Atunci când un debitor al taxei utilizează situații financiare statutare, un auditor certifică faptul că activele totale corespund activelor totale divulgate în situațiile financiare statutare auditate ale entităților supravegheate individuale. Atunci când un debitor al taxei utilizează pachete de raportare, un auditor certifică activele totale utilizate pentru calcularea taxelor anuale de supraveghere prin efectuarea unei verificări adecvate a pachetelor de raportare utilizate. În toate cazurile, auditorul confirmă că procesul de agregare nu se abate de la procedura prevăzută în prezenta decizie și că respectivul calcul efectuat de debitorul taxei este consecvent cu metoda contabilă utilizată pentru consolidarea conturilor grupului de entități plătitoare de taxă.

Articolul 8

Determinarea factorilor taxei de către BCE în cazul nefurnizării sau netransmiterii corecturilor sau modificărilor necesare

În cazul în care un factor al taxei nu este raportat sau corecturile sau modificările necesare nu sunt transmise de un debitor al taxei, BCE va utiliza informațiile disponibile pentru a determina factorul taxei care lipsește.

Articolul 9

Procedura simplificată de modificare

Comitetul executiv al BCE are dreptul de a aduce orice modificări tehnice anexelor la prezenta orientare, cu luarea în considerare a opiniilor STC, cu condiția ca modificările respective să nu modifice cadrul conceptual de bază și să nu afecteze sarcina de raportare a debitorilor taxei. Comitetul executiv informează fără întârzieri nejustificate Consiliul guvernatorilor cu privire la orice astfel de modificare.

Articolul 10

Intrare în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare datei publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Frankfurt pe Main, 11 februarie 2015.

Președintele BCE

Mario DRAGHI


(1)  JO L 287, 29.10.2013, p. 63.

(2)  JO L 311, 31.10.2014, p. 23.

(3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 680/2014 al Comisiei din 16 aprilie 2014 de stabilire a unor standarde tehnice de punere în aplicare cu privire la raportarea în scopuri de supraveghere a instituțiilor în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 191, 28.6.2014, p. 1).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 468/2014 al Băncii Centrale Europene din 16 aprilie 2014 de instituire a cadrului de cooperare la nivelul Mecanismului unic de supraveghere între Banca Centrală Europeană și autoritățile naționale competente și cu autoritățile naționale desemnate (Regulamentul-cadru privind MUS) (BCE/2014/17) (JO L 141, 14.5.2014, p. 1).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 1071/2013 al Băncii Centrale Europene din 24 septembrie 2013 privind bilanțul sectorului instituții financiare monetare (BCE/2013/33) (JO L 297, 7.11.2013, p. 1).


ANEXA I

 

CALCULUL TAXELOR

Perioadă de referință

 

DENUMIRE

 

EXPUNEREA TOTALĂ LA RISC

Data

 

Cod IFM

 

 

Cod LEI

 

 

Post

 

Tipul de instituție

Sursa valorii expunerii la risc

Valoarea expunerii la risc

Observații

 

 

010

020

030

040

010

EXPUNEREA TOTALĂ LA RISC

(1), (2), (3) sau (4)

COREP C 02.00, rândul 010

 

 

020

CONTRIBUȚIA FILIALELOR din state membre neparticipante sau țări terțe

(4)

COREP C 06.02, coloana 250 (SUMĂ)

 

 

021

Entitatea 1

(4)

 

 

 

.

Entitatea 2

(4)

 

 

 

.

Entitatea 3

(4)

 

 

 

N

Entitatea N

(4)

 

 

 

030

VALOAREA EXPUNERII TOTALE LA RISC a grupului supravegheat care deduce CONTRIBUȚIA FILIALELOR din state membre neparticipante sau țări terțe Postul 030 este egal cu 010 minus 020

(4)

 

 

 

Acest formular trebuie completat în conformitate cu instrucțiunile disponibile separat.


ANEXA II

 

CALCULUL TAXELOR

Perioadă de referință

 

DENUMIRE

 

TOTAL ACTIVE

Data

 

Cod IFM

 

 

Cod LEI

 

 

Post

 

Tipul de instituție

Confirmarea verificării de către auditor (Da/Nu)

Total active

Observații

 

 

010

020

030

040

010

TOTAL ACTIVE conform articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 468/2014 (BCE/2014/17)

(1), (2), (3), (4), (5)

 

 

 

020

TOTAL ACTIVE conform articolului 7 alineatul (2) litera (a) sau (b) din prezenta decizie

(6) sau (7)

 

 

 

030

TOTAL ACTIVE conform articolului 7 alineatul (3) litera (b) din prezenta decizie: Postul 030 este egal cu 031 minus 032 plus 033 minus 034

(8)

 

 

 

031

Activele totale ale tuturor entităților din grup cu sediul în state membre participante

 

 

 

 

032

Pozițiile intragrup dintre instituțiile supravegheate cu sediul în statele membre participante (din pachetele de raportare utilizate pentru eliminarea soldurilor în scopul raportării pe grup) – opțional

 

 

 

 

033

Fondul comercial este inclus în situațiile financiare consolidate ale societiții-mamă a unui grup supravegheat – obligatoriu

 

 

 

 

034

Fondul comercial este alocat filialelor cu sediul în state membre neparticipante sau țări terțe – opțional

 

 

 

 

040

Activele totale pentru o entitate supravegheată sau un grup supravegheat clasificat(ă) ca mai puțin semnificativ(ă) pe baza unei decizii a BCE adoptate în conformitate cu articolul 6 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013 coroborat cu articolul 70 alineatul (1) și articolul 71 din Regulamentul (UE) nr. 468/2014 (BCE/2014/17) și articolul 10 alineatul (3) litera (d) din Regulamentul (UE) nr. 1163/2014 (BCE/2014/41)

(9)

 

 

 

Acest formular trebuie completat în conformitate cu instrucțiunile disponibile separat.


Top