EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015XB0320(01)

Uppförandekodex för ledamöter i Europeiska centralbankens tillsynsnämnd

OJ C 93, 20.3.2015, p. 2–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

20.3.2015   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 93/2


Uppförandekodex för ledamöter i Europeiska centralbankens tillsynsnämnd

(2015/C 93/02)

EUROPEISKA CENTRALBANKENS TILLSYNSNÄMND HAR ANTAGIT DENNA UPPFÖRANDEKODEX

med beaktande av beslut ECB/2004/2 av den 19 februari 2004 om antagande av arbetsordningen för Europeiska centralbanken (1), särskilt artikel 13e.1, och

av följande skäl:

(1)

Enligt artikel 19.1 i rådets förordning (EU) nr 1024/2013 (2) ska ledamöterna i Europeiska centralbankens tillsynsnämnd (nedan kallade ledamöter i tillsynsnämnden) agera oberoende och objektivt i hela unionens intresse, och de ska varken efterfråga eller ta emot instruktioner från unionens institutioner eller organ, regeringen i någon medlemsstat eller något annat offentligt eller privat organ.

(2)

I artikel 25 i förordning (EU) nr 1024/2013 fastställs separationsprincipen, som innebär att ECB ska utföra sina tillsynsuppgifter utan inverkan på och åtskilt från dess penningpolitiska eller övriga uppgifter, med målet att undvika intressekonflikter och för att säkerställer att varje uppgift utförs i enlighet med tillämpliga mål.

(3)

Enligt artikel 31.3 i förordning (EU) nr 1024/2013 ska ECB bygga upp och upprätthålla heltäckande och formella förfaranden, inbegripet etiska förfaranden och proportionerliga perioder, för att i förväg bedöma och förebygga eventuella intressekonflikter som kan uppstå när ledamöter i tillsynsnämnden inom två år efter att ha lämnat sin tjänst tar annan anställning och föreskriva lämpliga bestämmelser om offentliggörande med förbehåll för tillämpliga regler om uppgiftsskydd. Dessa förfaranden förhindrar inte att man tillämpar strängare nationella regler. För de ledamöter i tillsynsnämnden som är företrädare för nationella behöriga myndigheter ska dessa förfaranden fastställas och genomföras i samarbete med de nationella behöriga myndigheterna. Dessa förfaranden påverkar inte tillämpningen av ECB:s anställningsvillkor för ordföranden, vice ordföranden samt de fyra ECB-företrädarna i tillsynsnämnden, som även innehåller bestämmelser om karensperioder.

(4)

Enligt artikel 13 e.2 i Europeiska centralbankens arbetsordning ska varje ledamot av tillsynsnämnden säkerställa att alla medföljande personer, suppleanter och företrädare för dess nationella centralbank, om den nationella behöriga myndigheten inte är en centralbank, undertecknar en försäkran om efterlevnad av uppförandekodexen innan de deltar i något av tillsynsnämndens sammanträden.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE

Artikel 1

Tillämpningsområde

1.1   Denna uppförandekodex gäller för ledamöterna i tillsynsnämnden när de utövar sina uppgifter som ledamöter i tillsynsnämnden samt i deras egenskap av medlemmar av tillsynsnämndens styrkommitté. Den ska också gälla för medföljande personer, suppleanter och företrädare för de nationella centralbankerna, om den nationella behöriga myndigheten inte är den nationella centralbanken (nedan kallade andra deltagare i tillsynsnämndens möten) när de utövar sina uppgifter i tillsynsnämnden och i tillsynsnämndens styrkommitté, i fall där detta uttryckligen föreskrivs.

1.2   Denna uppförandekodex ska inte påverka tillämpningen av strängare nationella regler, och ECB:s anställningsvillkor, inklusive regler om privata finansiella transaktioner, tillämpliga för sådana personer som omfattas av denna uppförandekodex i deras egenskap av företrädare för de nationella behöriga myndigheterna eller de nationella centralbankerna i deltagande medlemsstater eller medlemmar av ECB.

Artikel 2

Grundläggande principer

2.1   Ledamöter i tillsynsnämnden samt andra deltagare i tillsynsnämndens möten ska iaktta högsta etiska standarder. När de utövar sina arbetsuppgifter förväntas de agera ärligt, oavhängigt, opartiskt med diskretion och utan hänsyn till personliga intressen. De ska betänka vikten av sina uppgifter och skyldigheter, ta hänsyn till sina uppgifters offentliga karaktär och uppträda på ett sådant sätt att allmänhetens förtroende för ECB vidmakthålls och stärks.

2.2   Ledamöter i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten ska utföra sina uppgifter i nära överensstämmelse med fördraget om Europeiska unionen och fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, stadgan för Europeiska centralbankssystemet och Europeiska centralbanken (nedan kallad ECBS-stadgan), förordning (EU) nr 1024/2013, arbetsordningen för Europeiska centralbanken samt arbetsordningen för Europeiska centralbankens tillsynsnämnd (3).

2.3   Om ledamöter i tillsynsnämnden gör offentliga uttalanden om frågor relaterade till den gemensamma tillsynsmekanismen ska de ta vederbörlig hänsyn till sin roll och sina uppgifter i tillsynsnämnden och särskilt klargöra huruvida de uttalar sig i egenskap av representanter för nationella behöriga myndigheter, i eget namn eller som ledamöter av tillsynsnämnden.

2.4   Ledamöterna i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten ska utföra sina uppgifter som, och vid offentliga framträdanden betrakta sig själva som, representanter för tillsynsnämnden, ett intern organ inom ECB. Inom tillsynsnämnden ska de samordna den information som ska förmedlas via offentliga tal, muntligt och/eller skriftligt, eller i någon annan form av offentlig kommunikation. Inom tillsynsnämnden ska de även samordna deltagande i utfrågningar och rapporteringen till Europaparlamentet och Eurogruppen i enlighet med artikel 20 i förordning (EU) nr 1024/2013, samt även diskussioner med nationella parlament i enlighet med artikel 21.3 i förordning (EU) nr 1024/2013.

Artikel 3

Separation från den penningpolitiska funktionen

3.1   Ledamöterna i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten ska respektera separationsprincipen som innebär att ECB ska utföra sina tillsynsuppgifter utan inverkan på och åtskilt från dess penningpolitiska eller andra uppgifter, och ska följa interna ECB-regler som separerar penningpolitiken och tillsynsverksamheten som ska antas enligt artikel 25.3 i förordning (EU) nr 1024/2013.

3.2   Vid utövandet av sina uppgifter ska ledamöterna i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten beakta de mål som framgår av förordning (EU) nr 1024/2013 och ska inte inkräkta på ECB:s andra uppgifter.

Artikel 4

Oberoende

4.1   Enligt artikel 19.1 i rådets förordning (EU) nr 1024/2013 ska ledamöterna i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten, när de utför de uppgifterna som de tilldelats, agera oberoende och objektivt i hela unionens intresse, oavsett nationella eller personliga intressen, och de ska varken efterfråga eller ta emot instruktioner från unionens institutioner eller organ, regeringen i någon medlemsstat eller något annat offentligt eller privat organ.

4.2   Ledamöterna i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten ska särskilt utföra de uppgifter som de tilldelas oberoende från otillbörlig politisk påverkan och påverkan av kommersiella intressen som skulle påverka deras personliga oberoende.

4.3   Ledamöterna i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten ska avstå från yrkesverksamhet och ska avgå/lämna alla positioner som kan inverka negativt på deras oberoende eller ge dem möjligheten att använda konfidentiell information.

Artikel 5

Regler om privata finansiella transaktioner

5.1   Ledamöterna i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten får inte använda sekretessbelagd information de har tillgång till för att, direkt eller indirekt, för egen eller annans räkning, genomföra privata finansiella transaktioner.

5.2   Ledamöterna i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten ska inrätta eller följa lämpliga förfaranden för att administrera sina personliga tillgångar, dvs. tillgångar som går utöver vad som behövs för att tillgodose normala behov för personen själv och dennes familj, på ett sätt som säkerställer oberoendet för ledamoten av tillsynsnämnden, undviker intressekonflikter och förhindrar att ledamoten använder konfidentiell information.

5.3   Ledamöterna i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten ska följa de regler om privata finansiella transaktioner som ECB antagit för sina anställda. Avseende ledamöter av tillsynsnämnden som är företrädare för nationella behöriga myndigheter, kontrolleras efterlevnaden och granskningen av dessa regler om privata finansiella transaktioner av tillämpliga nationella förfaranderegler.

Artikel 6

Deklaration av tillgångar

Om det i den nationella lagstiftningen saknas regler om deklaration av tillgångar, ska ledamöter av tillsynsnämnden till ECB:s ordförande, antingen under de tre första månaderna av sin mandattid eller inom tre månaderna efter det att denna uppförandekodex trätt i kraft, lämna skriftlig information över sin förmögenhet, information om direkt eller indirekt ägande i företag samt en beskrivning av hur deras tillgångar ska förvaltas under deras mandattid som ledamöter av tillsynsnämnden. Denna skriftliga information, inklusive deklaration av tillgångar som krävs enligt tillämpliga nationella regler, ska uppdateras varje år.

Artikel 7

Yttrande från Europeiska centralbankens etikkommitté

7.1   Ledamöterna i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten ska rådfråga ECB:s etikkommitté om det uppstår oklarheter avseende den praktiska tillämpningen av de regler som framgår av denna uppförandekodex.

7.2   Ledamöterna i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten, samt även ECB och de nationella behöriga myndigheterna eller de nationella centralbanker som representeras av en ledamot eller en annan deltagare, ska erhålla information om principerna och grunderna för yttrandena från ECB:s etikkommitté utan att individuella ledamöter av tillsynsnämnden eller andra deltagare identifieras.

Artikel 8

Karensperioder

8.1   Ledamöterna i tillsynsnämnden ska informera ECB:s ordförande om sin avsikt att utöva någon form av yrkesverksamhet, avlönad eller oavlönad, under en tvåårsperiod från den dag då de lämnade sitt uppdrag. Ledamöterna får endast utöva yrkesverksamhet hos

a)

ett kreditinstitut som står under direkt tillsyn av ECB efter utgången av en karensperiod på ett år räknat från den dag då de slutade vara ledamöter i tillsynsnämnden,

b)

ett kreditinstitut som inte står under direkt tillsyn av ECB, men där det föreligger – eller kan tänkas föreligga – en intressekonflikt, efter utgången av en karensperiod på ett år räknat från den dag då de slutade vara ledamöter i tillsynsnämnden,

c)

ett annat institut än ett kreditinstitut, förutsatt att det inte föreligger – eller kan tänkas föreligga – någon intressekonflikt, i vilket fall verksamheten får påbörjas efter utgången av en karensperiod på sex månader räknat från den dag då de slutade vara ledamöter i tillsynsnämnden.

8.2   Andra deltagare i tillsynsnämndens möten ska informera ECB:s ordförande om sin avsikt att utöva någon form av yrkesverksamhet, avlönad eller oavlönad, under en period om ett år räknat från den dag då de lämnade uppdraget. Ledamöterna får endast utöva yrkesverksamhet hos

a)

ett kreditinstitut som står under direkt tillsyn av ECB efter utgången av en karensperiod på sex månader räknat från den dag då deras verksamhet i tillsynsnämnden upphörde,

b)

ett kreditinstitut som inte står under direkt tillsyn av ECB, men där det föreligger – eller kan tänkas föreligga – en intressekonflikt, efter utgången av en karensperiod på sex månader räknat från den dag då deras verksamhet i tillsynsnämnden upphörde,

c)

ett annat institut än ett kreditinstitut, förutsatt att det inte föreligger – eller kan tänkas föreligga – någon intressekonflikt, i vilket fall verksamheten får påbörjas efter utgången av en karensperiod på tre månader räknat från den dag då deras verksamhet i tillsynsnämnden upphörde.

8.3   Ledamöterna i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten ska begära ett yttrande från ECB:s etikkommitté om vilka karensperioder som gäller för dem enligt denna artikel. ECB:s etikkommitté kan i sitt yttrande rekommendera att man reducerar eller helt stryker karensperioderna enligt denna artikel, om omständigheterna är sådana att man kan utesluta att det kan uppstå intressekonflikter genom den nya yrkesverksamheten.

8.4   Avseende artikel 8.1 a och 8.2 a kan ECB:s etikkommitté i sitt yttrande också rekommendera att karensperioderna ska förlängas till maximalt två år för tillsynsnämndens ledamöter och maximalt ett år för andra deltagare i tillsynsnämndens möten, om omständigheterna är sådana att man inte kan utesluta att det kan uppstå intressekonflikter genom den nya yrkesverksamheten under längre perioder.

8.5   Ledamöterna i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten bör erhålla rimlig ekonomisk ersättning från sin respektive arbetsgivare under karensperioderna. Denna ersättning bör utgå oavsett huruvida personen erhållit en möjlighet att utöva yrkesverksamhet. Med anledning av detta får ledamöterna i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten begära ett yttrande från ECB:s etikkommitté om vilken ersättningsnivå som är rimlig under en karensperiod.

8.6   Yttrande från ECB:s etikkommitté enligt punkterna 3, 4 och 5 ska rikta sig till tillsynsnämnden för dess övervägande. Tillsynsnämnden ska sedan lämna en rekommendation till respektive nationella behöriga myndighet eller nationella centralbank som ska informera tillsynsnämnden om eventuella hinder för att genomföra rekommendationen.

Artikel 9

Intressekonflikter

9.1   Ledamöterna i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten ska undvika situationer som kan medföra – verkliga eller upplevda – intressekonflikter. En intressekonflikt uppstår om ledamöter i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten har privata eller personliga intressen som kan påverka att de utför sina uppgifter opartiskt och objektivt, bl.a. potentiella förmåner eller fördelar för dem själva, deras familjer eller erkända partner.

9.2   Ledamöterna i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten ska skriftligen informera tillsynsnämnden om varje situation som medför – verkliga eller upplevda – intressekonflikter och dessa personer ska inte delta vid överläggningar eller omröstningar avseende denna situation.

Artikel 10

Gåvor och andra förmåner

10.1   Med gåva avses varje förmån eller fördel, ekonomisk eller in natura, som på något sätt har ett samband med de uppgifter och skyldigheter som ledamöter i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten har, men som inte utgör någon överenskommen ersättning för tillhandahållna tjänster, oavsett om den ges av eller erbjuds till ledamöter i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten, till någon av deras familjemedlemmar eller deras erkända partner.

10.2   Mottagandet av en gåva får aldrig försämra eller påverka objektiviteten och handlingsfriheten för en ledamot i tillsynsnämnden och får inte ge upphov till en otillbörlig skyldighet eller förväntan från mottagarens eller tillhandahållarens sida. Gåvor som har ett samband med enheter som står under tillsyn och vars värde överstiger 50 euro, samt gåvor från den offentliga sektorn till ett värde som överstiger vad som är sedvanligt och bedöms vara lämpligt, ska avvisas. Om det uppstår en situation där sådana gåvor inte kan avböjas måste gåvan överlämnas till ECB, den nationella behöriga myndigheten eller den nationella centralbank som representeras av en ledamot eller en annan deltagare i tillsynsnämndens möten, såvida inte det värde som överstiger 50 euro inbetalas till ECB, den nationella behöriga myndigheten eller den nationella centralbanken. Ledamöter i tillsynsnämnden samt andra deltagare i tillsynsnämndens möten får inte ta emot ett större antal gåvor från samma källa.

Artikel 11

Inbjudningar och tillhörande kostnader

11.1   Under iakttagande av skyldigheten att respektera oavhängighetsprincipen och att undvika att intressekonflikter uppstår, får ledamöterna i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten acceptera inbjudningar till konferenser, mottagningar eller kulturella evenemang och underhållning i samband med detta, samt även gästfrihet i lämpliga former, om deras deltagande i evenemanget är förenligt med deras uppgifter eller är i ECB:s intresse. De bör iaktta särskild försiktighet när det gäller individuella inbjudningar.

11.2   Inbjudningar och kostnader som inte står i överensstämmelse med dessa regler ska avvisas av ledamöterna i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten och de ska informera sina motparter om de regler som är tillämpliga.

Artikel 12

Aktiviteter som utförs i egenskap av privatperson

12.1   Ledamöterna i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten ska säkerställa att sådana aktiviteter som de, i förekommande fall, utför i egenskap av privatperson – avlönade eller oavlönade – inte inverkar negativt på deras skyldigheter och inte skadar ECB:s goda rykte.

12.2   Ledamöterna i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten får bl.a. undervisa och bedriva akademisk verksamhet, förutsatt att denna verksamhet inte är relaterad till enheter som står under tillsyn. De får ta emot betalning och ersättning för utgifter för sådan verksamhet som utförs i egenskap av privatperson och inte involverar ECB, förutsatt att sådan betalning och sådana utgifter står i proportion till det arbete som utförs och är inom sedvanliga gränser.

12.3   Ledamöterna i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten ska varje år skriftligen informera ECB:s etikkommitté om alla aktiviteter som de utfört i egenskap av privatperson, vilken ersättning de erhållit för sina externa mandat, oavsett om det gäller privat eller offentlig sektor.

12.4   Om ledamöterna i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten lämnar vetenskapliga och akademiska bidrag ska det klart framgå att de åsikter som framgår av bidraget är medlemmens personliga åsikter och inte ger uttryck för ECB:s ståndpunkter.

Artikel 13

Avlönat arbete eller andra skyldigheter för maka/make eller erkända partner

Ledamöterna i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten ska omedelbart informera ECB:s etikkommitté om varje form av avlönad verksamhet som utförs av deras maka/make eller erkända partner som kan ge upphov till – verkliga eller upplevda – intressekonflikter, även i tveksamma fall.

Artikel 14

Tystnadsplikt

14.1   Ledamöterna i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten ska beakta reglerna om tystnadsplikt i artikel 37 i ECBS-stadgan, artikel 27.1 i förordning (EU) nr 1024/2013 och artikel 23a i Europeiska centralbankens arbetsordning enligt vilka ledamöterna inte får lämna ut konfidentiell information, vare sig i offentliga tal eller uttalanden eller i förhållande till media, avseende tillsynsbeslut som ännu inte offentliggjorts.

14.2   Ledamöterna i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten ska vidta alla nödvändiga åtgärder så att även andra personer som har tillgång till deras information följer sekretessreglerna enligt artikel 37 i ECBS-stadgan.

Artikel 15

Konflikter med nationella rättsregler

Ledamöterna i tillsynsnämnden och andra deltagare i tillsynsnämndens möten ska informera ECB:s etikkommitté om varje situation som förhindrar en fullständig efterlevnad av denna uppförandekodex, inklusive hinder som uppstår p.g.a. konflikter med nationella rättsregler.

Artikel 16

Ikraftträdande

Denna uppförandekodex träder i kraft dagen efter det att den antas.

Utfärdad i Frankfurt am Main den 12 november 2014.

Ordförande för tillsynsnämnden

Danièle NOUY


(1)  EUT L 80, 18.3.2004, s. 33.

(2)  Rådets förordning (EU) nr 1024/2013 av den 15 oktober 2013 om tilldelning av särskilda uppgifter till Europeiska centralbanken i fråga om politiken för tillsyn över kreditinstitut (EUT L 287, 29.10.2013, s. 63).

(3)  EUT L 182, 21.6.2014, s. 56.


Top