Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Organizarea supravegherii și monitorizării instituțiilor mai puțin semnificative

Deși asigură supravegherea instituțiilor semnificative împreună cu autoritățile naționale competente (ANC), BCE monitorizează doar supravegherea de către autoritățile relevante a instituțiilor mai puțin semnificative. Sprijinim ANC în procesul zilnic de supraveghere și promovăm consecvența abordărilor lor în materie de supraveghere, ținând totodată cont de proporționalitate. Cu toate acestea, BCE deține o serie de responsabilități directe în ceea ce privește supravegherea instituțiilor mai puțin semnificative, de exemplu în domeniul autorizațiilor.

Ce sunt instituțiile mai puțin semnificative?

Toate entitățile supravegheate sunt clasificate, prin definiție, ca instituții mai puțin semnificative. Acestea devin semnificative – și, prin urmare, intră sub supravegherea directă a BCE – numai dacă îndeplinesc cel puțin unul dintre criteriile stabilite în Regulamentul privind Mecanismul unic de supraveghere (MUS). Criteriile privind caracterul semnificativ se referă, printre altele, la dimensiunea unei bănci, la importanța acesteia pentru economia țării sale de origine sau pentru UE în ansamblu și la caracterul semnificativ al activităților sale transfrontaliere. Majoritatea instituțiilor mai puțin semnificative sunt bănci mai mici ale căror active nu depășesc 30 de miliarde EUR.

În conformitate cu Regulamentul-cadru privind MUS, în cazul în care o instituție mai puțin semnificativă a fost clasificată ca instituție semnificativă, BCE va specifica data la care urmează să își asume supravegherea directă. BCE notifică entitatea supravegheată cu cel puțin o lună înainte de a prelua supravegherea directă (o săptămână în cazul criteriului asistenței financiare publice). BCE preia supravegherea directă în termen de cel mult 12 luni de la data notificării deciziei privind caracterul semnificativ.

În scenariul opus – mai exact, dacă o instituție semnificativă a fost reclasificată ca instituție mai puțin semnificativă –, BCE informează entitatea cu privire la decizia sa de a înceta supravegherea directă cu cel puțin o lună înainte de data specificată. Deciziile sunt adoptate cu frecvență anuală, în timpul evaluării caracterului semnificativ, dar pot fi luate și ad-hoc.

În cazul în care o instituție mai puțin semnificativă devine instituție semnificativă, vor fi efectuate o evaluare a calității activelor și o testare la stres în scopuri de supraveghere, ca parte a unei „verificări a stării de sănătate financiară”, pentru băncile care trec la supravegherea directă efectuată de BCE. Aceste două exerciții prudențiale vor fi considerate două exerciții de supraveghere independente.

Rolul BCE și al ANC

Instituțiile mai puțin semnificative sunt supravegheate de ANC, sub monitorizarea BCE, în timp ce instituțiile semnificative sunt supravegheate direct de BCE. Pentru a vedea dacă o bancă este clasificată ca instituție semnificativă sau instituție mai puțin semnificativă – și, prin urmare, cine o supraveghează –, poți consulta lista entităților supravegheate de BCE. Aceasta din urmă evaluează caracterul semnificativ al fiecărei bănci cel puțin o dată pe an.

BCE este responsabilă de funcționarea eficace și consecventă a întregului sistem european de supraveghere bancară, care cuprinde BCE și ANC din țările participante. În ceea ce privește funcția sa de monitorizare, BCE colaborează îndeaproape cu ANC în vederea armonizării în continuare a implementării normelor care reglementează supravegherea bancară, asigurând în același timp aplicarea consecventă la nivelul întregului sistem a standardelor de supraveghere. Aceasta contribuie la asigurarea unui tratament egal pentru toate băncile. În cazuri excepționale, BCE poate prelua supravegherea directă a instituțiilor mai puțin semnificative pentru a asigura aplicarea consecventă a unor standarde înalte de supraveghere.

Autorizațiile

BCE deține responsabilitatea exclusivă de acordare a autorizațiilor bancare băncilor din țările participante la MUS.

Îndeplinim această responsabilitate în strânsă cooperare cu ANC, indiferent dacă băncile urmează să fie clasificate ca semnificative sau mai puțin semnificative. BCE și ANC relevantă colaborează, de asemenea, pentru a evalua și a decide cu privire la propunerile de achiziții de participații calificate la bănci, ambele având dreptul de a iniția retragerea unei autorizații bancare.

BCE este, de asemenea, responsabilă de aprobarea sau exceptarea societăților-mamă sau a societăților financiare holding mixte în contextul instituțiilor semnificative, în timp ce ANC relevantă îndeplinește această atribuție în cazul instituțiilor mai puțin semnificative.

Nu în ultimul rând, BCE colaborează cu ANC relevantă în ceea ce privește furnizarea de notificări privind procedurile de „pașaport” instituțiilor semnificative și celor mai puțin semnificative. Adoptarea deciziei finale privind o procedură de „pașaport” de către BCE sau de către ANC depinde de statutul entității în cauză (instituție semnificativă sau mai puțin semnificativă).

Mai multe informații privind procedurile de autorizare sunt disponibile pe pagina dedicată autorizațiilor.

Toate paginile din această secțiune

Avertizările de integritate