Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Glavna zadaća SSM‑a

Europska središnja banka obavlja nadzorne zadaće u sklopu jedinstvenog nadzornog mehanizma (SSM), koji se sastoji od Europske središnje banke i nacionalnih nadležnih tijela. Odgovorna je za djelotvorno i dosljedno funkcioniranje SSM‑a. Cilj joj je intruzivan i učinkovit nadzor banaka, kojim pridonosi sigurnosti i pouzdanosti bankovnog sustava te stabilnosti financijskog sustava.

Pri postizanju ciljeva u SSM‑u pridajemo iznimnu važnost vjerodostojnosti i odgovornosti. Zadaće obavljamo transparentno i pritom poštujemo sve primjenjive zahtjeve povezane s povjerljivošću. Cilj nam je upješna komunikacija s građanima Europe. U odnosima s europskim i nacionalnim tijelima dosljedno postupamo u skladu s odgovarajućim zakonskim propisima, ali i načelom neovisnosti.

Razvijamo nadzorni pristup koji udovoljava najvišim međunarodnim standardima. Provodimo politike EU‑a povezane s bonitetnim nadzorom banaka na dosljedan i djelotvoran način koji se zasniva na okviru najbolje prakse za neovisan, prospektivan nadzor prilagođen rizicima. Poštujemo načela razmjernosti, jedinstva i cjelovitosti unutarnjeg tržišta te javni interes. Opredijeljeni smo za dobro upravljanje i obavljamo zadatke u duhu suradnje i timskog rada.

Sve stranice u ovom odjeljku

Prijava povreda, tzv. zviždanje